ronilac testira ajkule
Foto: Printscreen/youtube.com/ Mark Rober

Postoji talasofobija, koji se odnosi na strah od okeana ili bilo kojeg velikog tela vode, morske pučine i udaljenosti od kopna. Ovaj strah može uključiti i strah od nepoznatog.

Ako se plašite da plivate u dubokoj vodi, kontakta s podvodnim svetom ili vam je jeziva pomisao na ronjenje, možda patite od talasofobije.

Na društvenim mrežama se ponovo pojavio snimak zabeležen 900 metara ispod površine Atlantika, koji pokazuje da strah od mračnih dubina nije potpuno iracionalan.

Nik, zaposlen u naftnoj industriji, objavio je priču iz 2006. godine, prikazujući radove blizu obale države Misisipi. On i njegov tim su aktivirali podvodno vozilo na daljinsko upravljanje kako bi pregledali gasovod jedne kompanije.

Na 900 metara dubine, ugledali su ogromnog kita ulješuru (Physeter catodon).

Kit je narednih 40 sekundi obilazio podvodnu platformu, a zatim nestao u još većim dubinama, dok su iznenađeni ljudi posmatrali scenu. Snimak je mnogim gledaocima poslužio kao podsetnik da su mračne dubine opasno mesto.

"Užasava me činjenica da nešto ovako veliko može da vam se približi u mraku," napisao je jedan korisnik.

"Ovo bi me prestrašilo. Pomislio bi da je neka vrsta čudovišta," nadovezao se drugi.

Kitovi ulješuri mogu dostići dužinu do 18 metara i težinu do 50 tona. Prisutni su u svim okeanima, najčešće u tropskim i subtropskim područjima, ali su viđeni i u polarnim, piše ladbible. 

Najčešće rone dublje od 300 metara, a jedan primerak je praćen sonarom do impresivnih 2.500 metara.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading