tetovaža kanom
Foto: Printscreen/www.instagram.com/nikana.gr

Jedan od popularnih trendova među decom na plaži su privremene tetovaže kanom. Iako na prvi pogled izgledaju bezopasno, iskustvo jedne majke pokazuje koliko ovakve tetovaže mogu biti rizične.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak noge dečaka koji je na letovanju u Grčkoj uradio takvu tetovažu. Međutim, ubrzo nakon toga, mesto na kojem je tetovaža bila postala je upaljeno, a dečak je osećao bol i svrab.

Majka je podelila sliku i upozorila roditelje na opasnosti ovih tetovaža, navodeći da je njen sin još uvek u fazi oporavka.

Ova situacija nije usamljen slučaj. Brojni roditelji su u komentarima podelili svoja slična iskustva, a stručnjaci ističu da su alergijske reakcije na kanu česte, posebno kada se u procesu tetoviranja koriste hemikalije poput emulzionog hidrogena.

U kombinaciji sa suncem i morskom vodom, koža može pretrpeti ozbiljne iritacije, a kod osetljive kože čak i trajne promene.

Dermatolozi upozoravaju da takve reakcije mogu dovesti do kontaktnog dermatitisa, koji se obično javlja nekoliko dana nakon tetoviranja. Najčešći simptomi su crvenilo, bol, svrab, plikovi i upala kože.

Takođe, nesterilnost pribora za tetoviranje može dovesti do infekcija i prenošenja ozbiljnih bolesti.

Lekari apeluju na roditelje da ne dozvoljavaju deci da rade ovakve tetovaže, posebno na plaži, kako bi izbegli nepotrebne zdravstvene rizike.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading