doručak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nutricionisti upozoravaju da popularni izbori poput kroasana, peciva i prženog mesa, koji sadrže jednostavne ugljene hidrate i teške proteine, mogu izazvati umor.

 “Kao rezultat, čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za probavu, zbog čega se organizam izmori”, objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval. 

 Takođe, instant kaše, koje su bogate jednostavnim ugljenim hidratima, uzrokuju nagli skok i pad šećera u krvi, što takođe dovodi do umora.

Preporučuje se konzumiranje složenih ugljenih hidrata, poput kuvanih žitarica, koje održavaju stabilan nivo energije i dugotrajan osećaj sitosti.

“U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti će do ručka sigurno potrajati” kaže Duval i ističe da peciva nisu pogodna za doručak.

“Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati, koji se ne preporučuju”, tvrdi ona.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading