žena bivši član kulta
Foto: Printscreen/www.tiktok.com/serkelley

Kult je osnovan 1968. godine i imao je 13.000 članova u 130 zajednica širom sveta.

Serena se seća trenutka kada je Deda spustio na svoje krilo i dao joj prsten, simbolizujući njihov 'brak', govoreći da su sada u 'zajednici' i da će ona biti 'njegova zauvek'.

Prsten je bio prevelik za njenu malu ruku, pa su morali da ga zalepe da bi ostao na mestu.

Serenina majka bila je važan član kulta, a Serena je kao mala devojčica bila označena kao jedna od "izabranih", zajedno sa starijim dečakom po imenu Riki.

Kao članovi užeg kruga, Serena i Riki su živeli u prividnom luksuzu, s bazenima i teniskim terenima na Filipinima. Iza fasade luksuza krila se mračna i traumatična stvarnost života u kultu.

Kada je Serena imala pet godina, njena majka ju je probudila usred noći i odvela je iz zajednice. Putovale su avionom u Japan, gde je Serena predata na čuvanje Dori i muzičaru Džeremiju Spenseru.

U to vreme, kult je bio pod istragom zbog zlostavljanja dece, pa su visoki članovi često morali da se kriju.

Sledeće godine, Dora i Džeremi preselili su porodicu na imanje u Brazilu, gde je Serena nastavila da živi pod strogim pravilima. Bilo joj je dato novo ime, Serena, umesto njenog rođenog imena Meri-Dir.

Deca u kultu su često bila podvrgnuta napornim fizičkim poslovima i kažnjavana su ako se nisu ponašala prema pravilima.

Godine 1994., kada je Serena imala 12 godina, Dejvid Berg je umro, a vođenje kulta preuzela je njegova udovica Karen, koja je ublažila neka od strogih pravila.

Serena je tada počela da komunicira s decom iz susedstva, što je postepeno menjalo njeno shvatanje spoljnog sveta, koji je do tada smatrala zlim i opasnim, kako su je učili u kultu.

Nakon šest godina provedenih u Brazilu, Serena je poslana u Meksiko da živi sa svojom majkom, koja je bila šef južnoameričkog odeljenja kulta. Tamo je Serena stekla reputaciju devojke koja pravi probleme, pa su je podvrgavali strožim pravilima u pokušaju da je drže pod kontrolom.

Međutim, Serena je bila odlučna da napusti kult čim napuni 18 godina. Kada je taj trenutak došao, spakovala je svoje stvari i otišla, sa samo 120 funti u džepu. Njena majka joj je rekla da ne može da se vrati ako odluči da ode.

Kada je stigla u SAD, Serena se suočila s velikim kulturološkim šokom. Nije imala bankovni račun, vozačku dozvolu, niti bilo koji oblik lične karte. Ipak, njena nezavisnost bila je za nju čist luksuz, piše the sun. 

Po prvi put je imala svoju odeću i svoj prostor. Uprkos svim teškoćama, Serena je 2013. godine upisala fakultet i započela studije korporativne komunikacije. Nakon toga je dobila nekoliko visoko plaćenih poslova u korporativnom svetu.

Bez obzira na njen profesionalni uspeh, Serena je osećala potrebu za lečenjem. Pre četiri godine, počela je da se bavi savetovanjem o traumi, posebno za bivše članove kulta.

Deljenjem svoje priče, Serena nastoji da pomogne drugima, ali i da povrati kontrolu nad svojim životom. Kaže da se više ne stidi i da je prihvatanje svoje prošlosti ključ za ozdravljenje i lični napredak.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Ponos Srbije: Vujović postala šampionka Evrope u šahu 💪🇷🇸 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryoupage #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading