stara kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ova priča o hrabrosti i ljudskosti tokom najtežih vremena pokazuje kako su pojedinci spremni da se žrtvuju i rizikuju svoje živote kako bi pomogli drugima u nevolji.

U srpskom selu Latkovac, tokom Drugog svetskog rata, porodica Knežević pružila je utočište Juliji Dajč, trudnoj Jevrejki, i njenom novorođenom sinu Milošu.

Kada su nemilosrdne vlasti preteći napadale, Julija je pronašla spas u Latkovcu gde je rodila sina u kući Kneževića.

stare slike

Foto: Shutterstock

 

Kako je vreme prolazilo, Julija i Miloš su morali da se presele zbog sve većeg rizika, ali su ostali u kontaktu sa svojim spasiocima i nikada nisu zaboravili njihovu dobrotu.

Priča je postala poznata kada je Sanja Arsić, potomak porodice Knežević, pronašla pisma koje je Julija slala svojoj porodici spasiocima, i tako otkrila važnost i dubinu te pomoći, piše kurir.rs

Celu priču o Jevrejki i njenoj bebi u Latkovcu naša sagovornica zna od svoje bake i dodaje da ju je često sa sestrama slušala umesto bajki pred spavanje.

„Ta priča nam je bilo veoma zanimljiva jer smo poznavale i mesto i kuću gde je jevrejska beba rođena, ali sam sve vreme mislila da baka pomalo i izmišlja neke stvari da bi tu priču učinila zanimljivijom. Međutim, kada sam porasla i kada sam pronašla Julijina pisma shvatila sam da je baka pričala suve činjenice.”

Sanja je potom krenula u potragu za Milošem, koji je preimenovan u Ilan Doron kada se sa majkom vratio u Izrael.

stare slike

Foto: Shutterstock

 

Ilan Doron je, nakon 64 godine, ponovo posetio Latkovac, gde je upoznao potomke porodice Knežević i posetio mesto gde je rođen.

Ova poseta nije samo bila emotivno iskustvo za Ilana, već i prilika da se obnovi sećanje na one koji su rizikovali sve kako bi spasili živote drugih.

Prilikom svoje posete, Ilan je otkrio i grob svog oca u Srbiji, što je još jedan važan deo njegovog životnog mozaika koji je konačno sklopljen.

Ova priča je ne samo svedočanstvo o hrabrosti i velikodušnosti, već i dokaz koliko su ljudski odnosi i sećanja važni u očuvanju istorije i kulturnog nasleđa.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading