istraživači na brodu
Foto: Printscreen/www.youtube.com/ Ocean Research Project

Na jedrenjaku nije bilo znakova života, pa su članovi tima Ocean Research Project odlučili da se popnu na brod kako bi proverili da li je nekome potrebna medicinska pomoć.

Jedan od istraživača, Met Raterford, zabeležio je ovaj neobičan događaj koji se dogodio 2013. godine dok su istraživali Atlantski okean.

„Ovo je napušteni jedrenjak. Nemam pojma šta je unutra, idem da istražim i nadam se da neću naići na tela ili nešto slično“, rekao je Raterford.

Priznao je da ga je bilo strah da otvori vrata zbog mogućnosti da naiđe na nešto zastrašujuće, ali je odahnuo kada nije pronašao mrtve ljude.

„Ovo je neverovatno! Nalazimo se 1300 kilometara od Bermuda i 2400 kilometara od SAD, a stojim na prelepom Swanu 48 usred okeana“, izjavio je Raterford.

Istraživač je uspeo da stupi u kontakt sa vlasnikom broda, koji mu je ponudio nagradu ako uspe da dotegli brod do Bermuda. Iako su pokušali, svakodnevno su prelazili samo oko 80 kilometara tegleći napušteni jedrenjak.

„Pomalo je smešno, teglimo brod od 15 metara našim brodom od 13 metara, ali činimo sve što možemo da ga dovedemo do Bermuda“, dodao je Raterford.

Nažalost, nakon 47 dana na moru, ostali su bez goriva. Iako su uspeli da dobiju gorivo od teretnog broda u prolazu, morali su da napuste jedrenjak jer se uže kojim su ga vukli zaplelo oko kormila, što je predstavljalo opasnost od pucanja.

Ovaj jedrenjak pripadao je skiperu kojeg je, nakon nesreće na moru, spasio grčki teretni brod, stotinak kilometara severno od Bermuda, piše ladbible. 

Brod je bio oštećen talasima visokim 6 metara i vetrovima brzinom od 90 kilometara na sat, zbog čega je posada odlučila da ga napusti.

Devet nedelja kasnije, pronašli su ga istraživači.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading