solarna oluja
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/NASA

Veliki "solarni plamen" trebalo bi da pogodi Zemlju za vikend nakon erupcije koja se dogodila na Suncu u utorak naveče, 1. oktobra.

Ovo nije prva sedmica povezana sa solarnim plamenovima u 2024. godini, s obzirom na to da je solarna oluja usmerena prema našoj planeti zabeležena u maju, kada su se spojile dve velike sunčeve mrlje, izazvavši brojne koronalne masene ejekcije (CME).

To je značilo da su mnogi u Velikoj Britaniji imali priliku da vide Severnu svetlost, što je retka pojava za ovu zemlju. Međutim, ponovo se pripremamo za "ekstremnu geomagnetnu oluju" nakon što je sunčeva mrlja AR3842, tamna i brzo rastuća oblast snažnih magnetskih polja na površini Sunca, proizvela drugi najjači plamen u poslednjih pet godina.

Solarni plamenovi se klasifikuju po slovima, pri čemu je X najveća klasa, što znači da mogu potencijalno izazvati prekide u komunikaciji, široko rasprostranjenu štetu na satelitima, pa čak i na svemirskim letelicama ili elektroenergetskim mrežama.

Klasifikacije M, C i B slede nakon toga, opadajući po stepenu ozbiljnosti, dok unutar svake klase postoji skala od jedan do devet koja precizira koliko je plamen intenzivan. Najveći plamen od 2019. godine dogodio se u maju ove godine, kada je plamen klase X8.9 udario prema nama, dok je utorak plamen ocenjen kao X7.1 prema NASA-i.

Već je izazvao prekid kratkovalnog radija na Havajima i ispalio CME u svemir, za koji Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) predviđa da će nas pogoditi rano do sredinom dana u subotu, 5. oktobra.

Poznate kao najveći eksplozivni događaji u solarnom sistemu, koronalne masene ejekcije (CME) trenutno se kreću prema Zemlji brzinama od nekoliko stotina milja u sekundi. Kada udare u Zemljinu magnetosferu, prostor oko naše planete ispunjen njenim magnetskim poljem, dolazi do geomagnetnih oluja.

Ove oluje uzrokuju auroralne prikaze poput Sjeverne svetlosti, a poremećaji u komunikacijama satelita i oštećenja elektroenergetskih mreža takođe su mogućnosti. S nadolazećom solarnom olujom dodatno se potvrđuje da je Sunce ušlo u solarni maksimum, što je period u njegovom 11-godišnjem ciklusu kada je solarna aktivnost na vrhuncu.

Iako su naučnici predviđali da će se ova faza dogoditi u julu 2025. godine, aktivnost na Suncu je naglo porasla tokom ove godine, što je primoralo stručnjake da revidiraju svoja predviđanja. Do sada u 2024. godini ispaljeno je 41 X-klasnih solarnih plamenova, što je više nego u poslednjih devet godina zajedno, prema informacijama sa spaceweather.com.

Obično se X-klasni solarni plamenovi događaju samo 10 puta godišnje, ali s obzirom na to da se očekuje da će solarni maksimum trajati još najmanje godinu dana, možemo očekivati da ćemo videti više ovih snažnih solarnih plamenova, koronalnih masenih ejekcija (CME) i geomagnetnih oluja koje će uticati na Zemlju u narednoj godini, piše LadBible.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading