Polarna svetlost
Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

U toku protekle noći aurora borealis je primećena i u Srbiji, gde to nije uobičajno.

Ova oluja je od 2005. godine prva geomagnetna oluja jačine G4, a trajaće do 13. maja, a osim što bi mogla da poremeti rad satelita i letelica u orbiti i sistema za navigaciju i komunikaciju na Zemlji, geotermalna oluja predstavlja opasnost i za visokonaponske dalekovode i elektrane.

Polarna svetlost je u petak bila vidljiva duž Istočne obale, kao i na jugu Sjedinjenih Američkih Država, javio je CNN, a upozorenje na jaku geomagnetnu oluju izdato je u petak popodne.

Aurora borealis

Shutterstock

 

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) je saopštila da će efekti oluje moći da se osete tokom vikenda, a možda i tokom sledeće nedelje. Pojava oluja mogla bi da poremeti rad satelita u orbiti i sistema za navigaciju i komunikacije na Zemlji.

Sunce je prošle godine započelo novi jedanaestogodišnji ciklus zračenja koji će svoj vrhunac da dostigne 2025. godine. Zračenje koje bude stiglo do Zemlje uticaće izuzetno mnogo na funkcionisanje elektronskih uređaja što donosi velike probleme ljudima koji se sve više oslanjaju na tehnologiju.

- Jednom u 20 godina se događa ovako jaka eksplozija na Suncu. Videla se širom planete, pre svega severne polovine, do geografskih širina 30 stepeni. Na jugu Sjedinjenih Američkih država, većem delu Evrope, delovima Azije. Prekjuče je bila jedna eksplozija koja je pogodila više Indijski okean, a jutros pogodila je Pacifik, tako da u tim regionima je taj efekt pojačane elektromagnetne energije bio izražen, što ima određene posledice na život na Zemlji - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

nedeljko todorović

Foto: Printscreen/RTS

 

Pikovi energije bili su kratkog trajanja, što kako objašnjava Todorović, ne bi trebalo da ostavi neke ozbiljnije posledice.

- To je isto kao da idete na rendgen zračenje nekog organa, kod medicinskih pregleda. Ali te energije utiču na zdravlje čoveka u smislu da postoje od određenih, kao kažemo, meteoropata, uslovno rečeno glavobolje, reakcije reumatizma, svi oni koji su lomili kosti mogu da osećaju slične probleme, žiganje itd. S druge strane, ta energija uzrokuje poremećaj u elektromagnetnim talasima medija, radio i televizijskih signala, tako da i satelita, znači sve, i interneta uslovno rečeno, svih telekomunikacijskih prenosa energije. U krajnjem slučaju, kroz nekoliko dana, videće se i posledica u vremenskim prilikama - rekao je Todorović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, postoje dva oblika te energije.

- Kada se dogodi geomagnetna oluja ona utiče, na prenos električne energije, na vodove, poremeti napon trafo stanice, zatim utiče na prenos u vidu smetnji na radio i televizijske signale. Utiče i na zdravlje kod osetljivih ljudi, javlja se glavobolja ili aritmija srca, neki drugi poremećaji i reumatičari reaguju na to. Tako da i sve druge životinjske i biljne vrste osećaju taj poremećaj manje-više - osvrnuo se ranije meteorolog.

Todorović je objasnio da je što se tiče vremenskih prilika utvrđeno da ove oluje neposredno utiču stvaranje visokih slojevima oblaka, pojave polarne svetlosti i drugih nekih meteoroloških fenomena.

BONUS VIDEO

@alo_portal OVO NEĆETE VIDETI ČESTO, ČUDESNI PRIZORI U SRBIJI Na nebu osvanuo redak i fascinantan fenomen! #fypシ゚viral #alo #alodnevnenovine #fypシ #alonovine #srbija #auroraborealis ♬ Originalton - 𝐵𝑎𝑙𝑘𝑎𝑛 𝑆𝑝𝑜𝑡𝑖𝑓𝑦‘

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading