radijatior
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pre nego što udobno zavalimo noge na sofu i počnemo da uživamo u toplini, važno je očistiti radijatore. Pored toga što će vam ulepšati dom, čist radijator greje bolje i štedi novac! Pa hajde da vidimo kako da to obavimo kao pravi majstori – ali bez muke.

Šta vam sve treba?

-Stara četkica za zube. 
-Krpa, usisivač i fen za kosu (da, fen – reći ćemo zašto!).
-Topla voda, deterdžent ili sirće za mrlje.
-Muzika u pozadini.

Korak po korak do čistog radijatora

Usisajte prašinu između rebara. Radijatori su kao male fabrike za skupljanje prašine. Ako imate usisivač sa tankim nastavkom, sad je vreme da ga iskoristite. A ako nemate – zavežite krpu na štap i improvizujte. Neka se svi u porodici uključe – ovo je porodična aktivnost, zar ne?

Koristite fen za kosu. Evo zašto vam fen treba: uperite ga u rebra radijatora i pustite da izduva sve one sitne mrvice koje su se zavuče ko zna kad. Samo pazite da ne izduvate i svoje živce – neki prašnjavi oblaci mogu biti veoma uporni!

Očistite radijator spolja. Pomešajte toplu vodu i malo deterdženta (ili sirće za ljubitelje eko-varijante) i prebrišite radijator. Četkicom za zube lako ćete se zavući u sve one nepristupačne delove – eto prilike da se konačno oprostite od prašine iz prethodne sezone.

Proverite ventil. Ponekad i ventil može biti kriv što radijator ne greje kako treba. Zavrnite ga i proverite ima li vazduha u sistemu. Ako ne znate kako se to radi – zovite komšiju, njemu je sigurno draže da popravi ventil nego da pere sudove kod kuće.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading