konobarica o bakšišu
Foto: Printscreen/www.x.com/Cerebry

Dok jedni smatraju da je simboličan bakšiš znak poštovanja, drugi tvrde da je to isključivo stvar dobre volje jer su konobari već plaćeni za svoj rad.

Ovu diskusiju nedavno je podstakla radnica jednog ugostiteljskog objekta na TikToku, objašnjavajući šta smatra "pristojnim" iznosom bakšiša u odnosu na ukupni račun.

Prema njenim rečima, preporuka je da se ostavi 10% od iznosa – za račun od 300 dinara, to je 30 dinara, dok za veći račun, recimo od 3.500 dinara, iznos iznosi 350 dinara. Iako je njen savet privukao pažnju, naišao je i na mnoge kritike.

U komentarima, korisnici su izneli različita mišljenja.

Jedan je komentarisao: "Mnogi ljudi rade teže poslove za manje novca i ne traže bakšiš," dok je drugi dodao:

"Bakšiš je u srazmeri s uslugom – ljubaznost se nagrađuje, ali neću ostaviti ništa ako konobar deluje nezainteresovano."

Bilo je i komentara koji su podržavali bakšiš kao znak zahvalnosti za prijatno iskustvo, dok su drugi istakli da kod nas ne postoje formalna pravila o tome, pa je ostavljanje bakšiša u potpunosti stvar lične odluke.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading