Lens Armstrong
EPA/Frederic Scheiber
Lens Armstrong

EPA/Frederic Scheiber

Lens Armstrong, Foto: EPA/Frederic Scheiber

Slavni biciklista, za koga je otkriveno da je do većine trofeja u karijeri stigao uz doping, trebalo je da plati čak 100 miliona dolara.

US Postal, koji je sponzorisao američkog biciklistu, tvrdio je kako je Armstrong prevario poreske obveznike prihvativši milione dolara iz državne agencije, a u isto vreme je uzimao nedozvoljena sredstva.

"Takmičar koji namerno koristi ilegalne supstance ne obmanjuje samo svoje konkurente i navijače već i sponzore koji mu pomažu pri sportskim dešavanjima", izjavio je državni tužilac Čad Rider, dodavši: "Ova nagodba pokazuje da su oni koji varaju odgovorni".

Armstrong je na kraju balade - likovao.

"Drago mi je što sam rešio ovaj slučaj i krenuo napred sa svojim životom. Radujem se što ću se posvetiti mnogim sjajnim stvarima u životu - supruzi, deci, pisanju i filmskim projektima, dobrotvornom radu s obolelima od raka. Želeo sam da sa US Postal Servisom zakopam "ratnu sekiru", iako verujem da je njihova akcija neutemeljena i nepravedna. Pre pet godina sam preuzeo punu odgovornost za svoje greške i pokušao sam da se iskupim", rekao je Lens.

Lens Armstrong

EPA/Shawn Thew

Tvrdi da je na kraju sve ispalo kako treba, Foto: EPA/Shawn Thew

Njegov bivši kolega Flojd Lendis koji je 2010. priznao uzimanje dopinga, te je optužio Armstronga da je činio isto, kao osoba koja je otkrila prevaru ima pravo na 25 posto nagodbe.

Armstrong je na početku kategorički odbacivao Lendisove navode, ali se jednom kod Opre Vinfri slomio i priznao sve.