Novak Đoković
Foto: Printscreen/Printscreen

Zdrava ishrana je za Đokoviće više nego važna i osnova svega. Jelena je  deklarisana veganka i godinama se pridržava strogog režima ishrane bez mesa, mleka i šećera.

Međutim, mnogi ne znaju da je na takav tip ishrane prešla jer je morala, a ne toliko jer je želela. Godinama je razvijala svoje umeće u drugom pravcu kuhinje.

- Moja ishrana je 70 odsto sirova hrana, a trideset odsto skuvana. Najčešće jedem supu, bezglutensku testeninu, kinou, pirinač… Teško je danas naći pravu hranu i pripremljenu na zdrav način. Zato mi je važno da se dobro organizujem oko obroka i srećna sam što imam partnera koji je, kao i ja, posvećen tome da ostane zdrav i jak. Naši režimi ishrane se tek malo razlikuju - rekla je Jelena.

Ovu su specijaliteti koje se spremaju u domu našeg asa:

Jela od kinoe

Kinao je namirnica koju Jelena često koristi. Posebno se izdvajaju dva recepta.

Povrće sa kinoom

Potrebno je: 200 g kinoe, 200 karfiola, 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, začini, so i biber.

Priprema: Kinou kuvajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber. 

DETALJ KOJI TOPI SRCA Devojčica poručila Noletu da je "ljubav", njegov potez pamtiće do kraja žviota

Pesto sa kinoom

Potrebno: 200 grama rukole, veza svežeg peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama semena bundeve, 200g kuvane kinoe.

Potrebno: U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i seme bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.

 

Supa

Jelena obožava da napravi ovu supu:

Ispraćena kus kusom od bundeve, pinjolijem, tikvicama; zatim salatom od paradajza, suvog grožđa, dođi bobicama i orasima

Omiljeni doručak

Omiljen doručak porodice Đoković je od ovsenih pahuljica sa semenkama konoplje, maka prahaom, kamu kamu (voće slično trešnjama), koprivom, puterom od badema, cimetom, kakaom, bananom, jagodom, borovnicom i kokosovim mlekom.

 

 

Magični sok od celera

Poznato je da Novak Đoković svaki dan počinje vodom sa limunom i limetom na prazan stomak, a zatim popije sveže isceđen sok od stabljike celera. U pitanju je porodični napitak, konzumira ga i njegova supruga Jelena, kao i deca, s tim što se za njih priprema u kombinaciji sa jabukom ili krastavcem zbog jačine ukusa.

 

 

Celer je biljka sa posebnim nutritivnim i lekovitim svojstvima, postoji u divljem i pitomom obliku, a oba su lekovita. 

Sastojci: 3 limuna, 1 šolja iseckanog peršuna, 5 strukova celera, 6 šolja vode.

Priprema: Stavite sok od limuna, peršun i celer u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte. Pijte po dve čaše ovog napitka tri puta dnevno na prazan stomak u roku od tri dana, a zatim napravite pauzu od 7-10 dana i ponovite proces.

Za kraj Jelena Đoković ima jednu moćnu poruku:

- Hrana koju jedete je vaše gorivo za dan i život. Proverite da li ste odabrali pravu!“

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading