Novak Đoković
Foto: EPA/EPA/Ana Escobar

 

Novak Đoković je dobio spomenik u Kikindi, visok dva metra, od modeliranog betona i težak oko tone.

Boris Staparac

Alo!

 

U ovaj umetnički poduhvat vajar Boris Staparac se, kako kaže, upustio pronašavši vezu između lika Đokovića i Nikole Tesle. Spomenik Đokoviću inspirisan je fotografijom koju je Staparac pronašao na internetu i snažnom porukom koju je video u Novakovom položaju tela. Uradio je i jednu manju skulpturu koja s jedne strane prikazuje Teslin, a s druge Đokovićev lik, pronašavši duhovnu vezu između dvojice velikana.

Statua Novaka Đokovića

Alo!

 

- Podigao sam spomenik zbog pozicije Đokovićevog tela, kojom pokazuje odakle mu snaga, ogromna moć, ne da porazi protivnika, nego ceo svet. Našao sam veliku sličnost Đokovića i Tesle. To su dva, takoreći, identična lika. Samo im se razlikuju brada i kosa - priča Staparac za Alo!.

Endi Mari i Novak Đoković

EPA/Barbara Walton

 

Dejvis kup: Endi na Novaka

Srbija će igrati protiv Velike Britanije u četvrtfinalu završnog turnira Dejvis kupa, odlučeno je žrebom u Londonu. To znači da u Malagi (21-26. novembar) možemo očekivati susret ispisnika Novaka Đokovića i Endija Marija, koji je stariji samo sedam dana. Poslednji put su igrali 2017, a Nole vodi 25:11 u pobedama.
Pobednik ovog četvrtfinala sastaće se u polufinalu s boljim iz duela Holandija - Italija, a preostala dva para su Kanada - Finska i Češka - Australija.

Duhovnost ih veže, kaže.

- Kad sam video poziciju Đokovićeve ruke sa skupljena tri prsta, simbol Oca, Sina i Svetog Duha, koja kao mač probija kroz sve nemogućnosti, morao sam da uradim spomenik. U levoj ruci će imati reket, a ispod desne noge pehar svih svetskih osvajanja, čime pokazuje moć. Kad bi Đokoviću oduzeli veru, uzeli bi mu sve. On je ratnik - smatra umetnik.

Statua Novaka Đokovića

Alo!

 

Spomenik je visok dva metra, odnosno dva i po kad bi bio u uspravnom položaju.

- Nije ovo dodvoravanje Đokoviću, ja ga ni ne poznajem. To je dodvoravanje srpskom narodu, da shvati koliko može, samo da veruje.

Boris Staparac

Alo!

 

Skulptura još nije završena, a Staparac kaže da će je raditi sve dok „ne oživi“.

- Kad je u prostoru osetim da „hoda“ i „diše“, završiću je. Ne interesuje me koliki će da bude odjek zbog ovog spomenika, nego da izvršim dužnost. Da samo jedno dete stane kod skulpture i shvati poentu života, biću srećan - rekao je vajar za Alo!.

Miroslava Obadić

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading