UJEDINJENE NACIJE GLASALE Usvojena rezolucija o ruskom povlačenju iz Ukrajine
Foto: EPA/EFE/JUSTIN LANE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom glasala za odobrenje rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija i poziva na povlačenje trupa iz Ukrajine i zaustavljanje borbi. 

UN je izglasao neobavezujuću rezoluciju uz 141 glas za, 7 protiv

(Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva), a 32 uzdržano, među kojima je bila i Kina. 

Ranije je usvojeno pet sličnih rezolucija koje se tiču ruskih trupa u Ukrajini.

Ambasador Moskve u UN Vasilij Nebenzja rekao je na specijalnom sastanku Generalne skupštine UN da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici ignorišu "neonacizam u Ukrajini“ kako bi koristili zemlju da slome Rusiju i održe globalnu moć – propagairajući liniju Kremlja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je rusku invaziju tokom skupštine. "Ta invazija predstavlja uvredu za našu kolektivnu savest“, rekao je Gutereš, nazvavši jednogodišnju godišnjicu "tmurnom prekretnicom za narod Ukrajine i za međunarodnu zajednicu“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj takođe je odbacio Nebenzjine komentare. "Želim da naglasim: ovaj rat nije evropsko pitanje. Niti je reč o "Zapadu protiv Rusije. Ne, ovaj ilegalni rat se tiče svih: severa, juga, istoka i zapada“, rekao je Borelj Generalnoj skupštini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading