vanja đorčevska
Foto: Alo/Printscreen/Телма ТВ / Telma TV

Turci bi da ucenjuju i trguju! Ljupčo Palevski Palčo, osumnjičen za ubistvo makedonske devojčice Vanje Đorčevske (14), uhapšen je u Turskoj, a možda se duži period neće vraćati kući! Turci, navodno, da bi izručili Palča traže da Severna Makedonija njima najpre izruči 80 pripadnika terorističke organizacije FETO!

Ljupčo Palevski Palčo uhapšen je u gradu Balikesir u Turskoj, dok se kretao peške na jednom auto-putu. Palčo je posle zločina pobegao u Beograd, a zatim iz Srbije preko Bugarske u Tursku. 

Saučesnici ubice Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski uhapšeni su pre njega nakon što je 3. decembra u selu Brazda pronađeno telo nestale Vanje, i oni su odmah priznali umešanost u otmicu i ubistvo devojčice iz Skoplja, kao i frizera Panča Žežovskog (74), koji je, navodno, bio kolateralna šteta, a služio im je da im preda svoj automobil za otmicu devojčice, koja je kidnapovana 27. novembra.

Takođe, Vanjin otac Aleksandar Đorčevski zadržan je u pritvoru zbog sumnje da je osumnjičenoj grupi delio informacije o kretanju svoje ćerke, kao i da je naručio otmicu zbog koristoljublja, odnosno kako bi svojoj supruzi Zorici iznudio novac od prodaje stana.

Krvav pokušaj puča u Turskoj

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za pokušaj puča u noći 15. jula 2016. u Turskoj, posle čega je veliki broj pripadnika te grupe pobegao van te države. Hapšenja njihovih članova dešavala su se u brojnim evropskim državama, a inače, tu organizaciju predvodi Fetulah Gulen, koji je nastanjen u SAD. Turska je njegovo izručenje i zvanično tražila od SAD. Turski zvaničnici upozoravaju da je reč o opasnoj organizaciji koja predstavlja opasnost na globalnom nivou, a kako navode, u vreme pokušaja puča nastradala je 251 osoba, a više od 2.000 njih je ranjeno.

 

Posle hapšenja u Turskoj, Palevskom je određen ekstradicioni pritvor od 40 dana. Inače, tužilaštvo Severne Makedonije je uputilo zahtev za njegovo izručenje, međutim, naš južni sused bi mogao da se nađe u problemu. Kako navode lokalni mediji, postoji bojazan da bi ceo ovaj slučaj mogao da dobije političku konotaciju i da bi ovu situaciju mogla da iskoristi Turska.

Ljupčo Palevski

Instagram

 

- Predsednik Makedonije Stevo Pendarovski je potvrdio u intervjuu za državnu televiziju da će Turska izvesno tražiti trampu da bi isporučila Palevskog, tačnije isporuku članova FETO-a (terorističke organizacije) koji su ovde u Makedoniji. Ono što jeste tačna informacija je da od 2016. do danas broj pripadnika FETO-a sa 10 porastao na 80 ljudi, za koje Turska traži da budu isporučeni. Tokom procesa zvanični državni organi saopštili su da je procedura u toku. Prema svim zvaničnim rokovima ta isporuka najbrže bi mogla da se desi u roku od tri meseca, a po svim pesimističnim scenarijima mogla bi da traje i više od godinu dana - rekla je Ivona Talevska, predstavnica Asocijacije novinara Makedonije za medije.

Inače, ministar policije Makedonije je rekao da neće tokom istrage iznositi nikakve zvanične informacije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading