EVO KAKO SADA IZGLEDA VOŽNJA GRADSKIM PREVOZOM Komunalci kontrolišu: Cenovnik prekršaja i najčešći izgovori putnika
EPA

„Devojče, šta ono beše staje na Slaviji? Daj mi pomozi! Žuri deda”, raspitivao se vremešni sugrađanin na autobuskom stajalištu na Terazijama. Mlada žena uzdiše duboko i pokušava da pomogne zbunjenom čoveku, a ljudi koji su stajali na stanici odjednom su se uskomešali.

„Pusti, čiča, sad to... Evo, dolaze ’komunalci’. Još samo i kontrola da naiđe i biću ’na konju’, pošto se švercujem... Gde mi je maska?”, nervozno mrmlja mladić i vadi iz džepa zgužvanu masku od platna sa amblemom poznatog sportskog kluba. Za tili čas svi putnici na stajalištu bili su propisno „maskirani” i spremni kao zapete puške da se ukrcaju u vozila javnog gradskog prevoza. Ljubazni komunalni milicioneri, Milan Krndija i Milan Divović, poveli su reportere u kontrolu nošenja maski u javnom prevozu, a kako kažu, brza reakcija putnika na stajalištu nije ih iznenadila, piše Politika.

„Sugrađani prepoznaju naše uniforme. Čim nas vide, oni koji ne nose, odmah stave maske”, objašnjavaju momci u plavom. Pozivaju da se zajedno sa njima ukrcamo u trolejbus na liniji 29. Pozdravljaju vozača, ulazimo u vozilo, a malobrojni putnici koje smo zatekli unutra nisu obraćali pažnju na nas. Što i ne čudi, zato što su svi do jednog nosili maske.

EVO KAKO SADA IZGLEDA VOŽNJA GRADSKIM PREVOZOM Komunalci kontrolišu: Cenovnik prekršaja i najčešći izgovori putnika

EPA

 

Pitamo naše vodiče da li je ovo uobičajena slika sa terena ili puka slučajnost.

„Stariji i sredovečni putnici poštuju mere”, kaže milicioner Krndija i dodaje da među mlađim putnicima ima onih koji ne nose maske u prevozu. Za ovaj prekršaj, kako naglašavaju, izriče se kazna u visini od 5.000 dinara. U slučaju da je „krivac” plati u roku od osam dana, onda je iznos upola manji, odnosno 2.500 dinara. Ovo pravilo, međutim, ne važi u slučaju maloletnih putnika koji često „hvataju krivine”.

„Ako putuju bez roditelja ili staratelja, ne možemo da im pišemo kazne zato što ne nose maske”, navode Krndija i Divović i dodaju da nije poenta u novčanoj kazni, koliko u tome da putnici shvate ozbiljnost epidemiološke situacije i da bi zbog toga trebalo da poštuju mere. U toku kontrole, kako smo uočili, vozilo stoji, a pošto su komunalni milicioneri obavili svoj posao, oni su izašli a trolejbus je  nastavio put. Naša sledeća „stanica” bio je autobus na liniji 31. Otvaraju se vrata kod vozača, ulazimo, pozdravljamo „majstora” i mimoilazimo se sa putnicima u vozilu.

„Šta li se ovde desilo? A pa to su komunalci....”, kaže starija sugrađanka. Putnici znatiželjno gledaju u momke u plavim uniformama, ali čini se da nisu bili iznenađeni, niti uplašeni. Svi su nosili zaštitu preko nosa i usta, a neki su blagim klimanjem glave pozdravili posetioce u plavim uniformama, koji su im uzvratili pozdrav.

EVO KAKO SADA IZGLEDA VOŽNJA GRADSKIM PREVOZOM Komunalci kontrolišu: Cenovnik prekršaja i najčešći izgovori putnika

EPA

 

 

Ponovo smo se zatekli na autobuskom stajalištu, zanimalo nas je da li komunalni milicioneri i u civilu kontrolišu nošenje maski i da li tada susreću više onih koji krše mere. Momci se smeše i potvrdno klimaju glavom.

„Pljušte izgovori i objašnjenja... Neki putnici tvrde da ne smeju da nose masku iz zdravstvenih razloga, neki da su preležali virus korona, neki se pravdaju kompletnom vakcinacijom...”, priča Krndija i napominje da nije teško saslušati šta putnici imaju da kažu u svoju odbranu.

„Ako ne pokažu neki papir koji potvrđuje njihove reči, ne možemo da prihvatimo opravdanje”, objašnjavaju Krndija i Divović, pozdravljaju nas i ulaze u službeni belo-crveni automobil na kome plavim slovima piše „komunalna milicija”. Beograđani i Beograđanke koji su stajali na autobuskom stajalištu mrmljaju sebi u bradu da ovi komunalci izlaze niotkuda, da ih ima ko žutih mrava, da će uskoro početi da izlaze i iz frižidera... Maske, koje su neki stavili čim su ih ugledali, međutim, nisu skinuli ni onda kada se milicionersko vozilo izgubilo iz vidokruga.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading