ZA SKROMNU TRPEZU I 30 GOSTIJU VIŠE OD 800 EVRA Srbi koji sa zvanicama proslavljaju krsnu slavu moraće da izdvoje brdo para
Krsna slava je dan kome se osim domaćina raduju i njihovi kumovi i prijatelji. Mnogi je jedva čekaju jer će posle dvogodišnje pauze zbog korone opet moći tradicionalno da je obeleže, uz obilje ića i pića.
Ukoliko pripremaju mrsnu slavu i planiraju da ugoste oko 30 gostiju, uključujući i svoju, na primer, šestočlanu porodicu, moraće da izdvoje više od 60.000 dinara. Najviše novca daće za pečenje i meze. Kilogram prasetine sada košta 1.500 a jagnjetine 2.200 dinara.
- Ali, nismo sigurni da će te cene važiti i za Aranđelovdan. Kao što znate, sve je poskupelo - rekli su za Alo! u jednoj beogradskoj pečenjari.
Za meze (po 500 grama vrata, kačkavalja, kulena, pečenice) treba izdvojiti u proseku oko 2.500 dinara. Naravno, tu su i prebranac, sarme, slani rolati i punjene paprike (suve), salate, torta i kolači. Trošak je manji ako domaćica sama mesi slavski kolač i ima vremena i umeća da pripremi pečenje i poslastice, što je slučaj najčešće u selima. U gradovima žene uglavnom rade, a kako im za slavu sleduje jedan slobodan dan, obično kupuju sve gotovo.
Slavu na sličan način spremaju i domaćice kojima slava „pada“ u vreme posta, odnosno u sredu ili petak. Mnoge ne žele da prže ribu kod kuće zbog mirisa, ali i činjenice da je ona iz ribarnice „nekako uvek ukusnija“.
Za posnu trpezu i tridesetak gostiju potrebno je oko 15 kilograma ribe, najčešće se kupuju kotleti šarana, fileti oslića i pastrmka. Za te tri stavke plus riblju čorbu (sedam litara) treba iskeširati više od 27.000 dinara. Ribarnice su, slučajno ili namerno, cene podigle u drugoj polovini oktobra, ali uprkos tome, imaju pune ruke posla. Zato, kako su za Alo! rekli u jednoj od najpoznatijih u Beogradu, ribu treba naručiti bar dve nedelje ranije. Kao i mrsna, i posna trpeza ne može da se zamisli bez salata, a pošto nema meze, kao predjelo služe se rolati, kiflice, posne pite. Uz piće (žestinu, vino, gazirane i negazirane sokove) za 30 gostiju domaćin će potrošiti 86. 927 dinara, pa ko voli, nek izvoli.
Mrsna
Žito (1 kg) 1.500
Slavska sveća 800
Slavski kolač 2 kg(kupovni) 1.600
Hleb (8 vekni) 428
Praseće pečenje (4 kg) 6.000
Jagnjeće pečenje (4 kg) 8.800
Vrat (500 g) 500
Pečenica (500 g) 500
Kulen (500 g) 900
Kačkavalj (500 g) 700
Ruska salata (1 kg) 1.450
Slani rolati (2kg) 5.450
Prebranac (4 kg) 4.400
Sarma (30 kom) 7.200
Kiseli krastavci (2,7 kg) 2.720
Krompir (3 kg) 270
Sitni kolači (6 kg) 7.200
Gazirani sokovi (10 l) 827
Negazirani sokovi (10 l) 1.780
Kisela voda (12 l) 552
Rakija (3 l) 4.500
Pivo (gajba) 1.120
Vino (4 l) 1.600
Kafa (400 gr) 570
UKUPNO: 61.367 dinara
Posna
Žito (1 kg) 1.500
Slavska sveća 800
Slavski kolač 2 kg 1.600
Hleb (8 vekni) 428
Kiflice posne (3 kg) 3.000
Rolati posni (3 kg) 3.600
Pita posna (3 kg) 4.050
Posne punjene paprike (2 kg) 2.200
Sarma posna (30 kom) 4.500
Ajvar domaći (3 kg) 3.000
Prebranac (4 kg) 4.400
Kiseli krastavci (2,7 kg) 2.720
Krompir (3 kg) 270
Riblja čorba (7 l) 3.430
Oslić fileti (2 kg) 4.380
Skuša (5 kg) 5.950
Šaran kotlet (5 kg) 13.950
Pastrmka (5 kg) 9.000
Sitni kolači (6 kg) 7.200
Gazirani sokovi (10 l) 827
Negazirani sokovi (10 l) 1.780
Kisela voda (12 l) 552
Rakija (3 l) 4.500
Pivo (gajba) 1.120
Vino (4 l) 1.600
Kafa (400 gr) 570
UKUPNO: 86.927 dinara
Može i za 12.000 dinara
Kako je za Alo! ispričala M. J., njen brat koji slavi Srđevdan i imao je šest gostiju, uz četiri člana domaćinstva, uspeo je da napravi pravu malu gozbu za 12.000 dinara.
- Za ručak smo imali pečenje, rusku i još dve salate, domaću goveđu supu i tortu od kestena koju sam ja napravila. Pili smo domaću rakiju i vino, a njegova dva dečaka negazirane sokove - navela je ova naša sugrađanka.
Pratite najnovije VESTI SA FRONTA
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
stil.kurir.rs/alo.rs/S.Ć
Komentari (0)