ZA SKROMNU TRPEZU I 30 GOSTIJU VIŠE OD 800 EVRA Srbi koji sa zvanicama proslavljaju krsnu slavu moraće da izdvoje brdo para
Foto: Alo.rs

Krsna slava je dan kome se osim domaćina raduju i njihovi kumovi i prijatelji. Mnogi je jedva čekaju jer će posle dvogodišnje pauze zbog korone opet moći tradicionalno da je obeleže, uz obilje ića i pića.

Ukoliko pripremaju mrsnu slavu i planiraju da ugoste oko 30 gostiju, uključujući i svoju, na primer, šestočlanu porodicu, moraće da izdvoje više od 60.000 dinara. Najviše novca daće za pečenje i meze. Kilogram prasetine sada košta 1.500 a jagnjetine 2.200 dinara.

- Ali, nismo sigurni da će te cene važiti i za Aranđelovdan. Kao što znate, sve je poskupelo - rekli su za Alo! u jednoj beogradskoj pečenjari.

Za meze (po 500 grama vrata, kačkavalja, kulena, pečenice) treba izdvojiti u proseku oko 2.500 dinara. Naravno, tu su i prebranac, sarme, slani rolati i punjene paprike (suve), salate, torta i kolači. Trošak je manji ako domaćica sama mesi slavski kolač i ima vremena i umeća da pripremi pečenje i poslastice, što je slučaj najčešće u selima. U gradovima žene uglavnom rade, a kako im za slavu sleduje jedan slobodan dan, obično kupuju sve gotovo.

ZA SKROMNU TRPEZU I 30 GOSTIJU VIŠE OD 800 EVRA Srbi koji sa zvanicama proslavljaju krsnu slavu moraće da izdvoje brdo para

Foto: Alo.rs

 

Slavu na sličan način spremaju i domaćice kojima slava „pada“ u vreme posta, odnosno u sredu ili petak. Mnoge ne žele da prže ribu kod kuće zbog mirisa, ali i činjenice da je ona iz ribarnice „nekako uvek ukusnija“.

Za posnu trpezu i tridesetak gostiju potrebno je oko 15 kilograma ribe, najčešće se kupuju kotleti šarana, fileti oslića i pastrmka. Za te tri stavke plus riblju čorbu (sedam litara) treba iskeširati više od 27.000 dinara. Ribarnice su, slučajno ili namerno, cene podigle u drugoj polovini oktobra, ali uprkos tome, imaju pune ruke posla. Zato, kako su za Alo! rekli u jednoj od najpoznatijih u Beogradu, ribu treba naručiti bar dve nedelje ranije. Kao i mrsna, i posna trpeza ne može da se zamisli bez salata, a pošto nema meze, kao predjelo služe se rolati, kiflice, posne pite. Uz piće (žestinu, vino, gazirane i negazirane sokove) za 30 gostiju domaćin će potrošiti 86. 927 dinara, pa ko voli, nek izvoli.

ZA SKROMNU TRPEZU I 30 GOSTIJU VIŠE OD 800 EVRA Srbi koji sa zvanicama proslavljaju krsnu slavu moraće da izdvoje brdo para

Foto: Alo.rs

 

 

Mrsna

Žito (1 kg)   1.500

Slavska sveća       800

Slavski kolač 2 kg(kupovni)    1.600

Hleb (8 vekni)      428

Praseće pečenje    (4 kg) 6.000

Jagnjeće pečenje   (4 kg) 8.800

Vrat  (500 g)        500

Pečenica     (500 g)        500

Kulen (500 g)        900

Kačkavalj   (500 g)        700

Ruska salata          (1 kg) 1.450

Slani rolati (2kg)   5.450

Prebranac   (4 kg) 4.400

Sarma         (30 kom)     7.200

Kiseli krastavci     (2,7 kg)       2.720

Krompir     (3 kg) 270

Sitni kolači (6 kg)          7.200

Gazirani sokovi (10 l)     827

Negazirani sokovi (10 l) 1.780

Kisela voda (12 l)  552

Rakija (3 l)  4.500

Pivo (gajba) 1.120

Vino (4 l)    1.600

Kafa (400 gr)        570

UKUPNO: 61.367 dinara

Posna

Žito (1 kg)   1.500

Slavska sveća       800

Slavski kolač 2 kg 1.600

Hleb (8 vekni)      428

Kiflice posne (3 kg) 3.000

Rolati posni (3 kg) 3.600

Pita posna   (3 kg) 4.050

Posne punjene paprike   (2 kg) 2.200

Sarma posna         (30 kom)     4.500

Ajvar domaći       (3 kg)          3.000

Prebranac   (4 kg) 4.400

Kiseli krastavci     (2,7 kg)       2.720

Krompir     (3 kg) 270

Riblja čorba (7 l)   3.430

Oslić fileti   (2 kg) 4.380

Skuša (5 kg) 5.950

Šaran kotlet (5 kg) 13.950

Pastrmka (5 kg)     9.000

Sitni kolači (6 kg)          7.200

Gazirani sokovi (10 l)     827

Negazirani sokovi (10 l) 1.780

Kisela voda (12 l)  552

Rakija (3 l)  4.500

Pivo (gajba) 1.120

Vino (4 l)    1.600

Kafa (400 gr)        570

UKUPNO: 86.927 dinara

Može i za 12.000 dinara

Kako je za Alo! ispričala M. J., njen brat koji slavi Srđevdan i imao je šest gostiju, uz četiri člana domaćinstva, uspeo je da napravi pravu malu gozbu za 12.000 dinara.

- Za ručak smo imali pečenje, rusku i još dve salate, domaću goveđu supu i tortu od kestena koju sam ja napravila. Pili smo domaću rakiju i vino, a njegova dva dečaka negazirane sokove - navela je ova naša sugrađanka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading