ALARMANTNO! Naučnici pronašli vezu između zamene za šećer i smrtnih slučajeva: Zaslađivač izaziva srčani i moždani udar!?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Novo istraživanje koje je objavio naučni časopis „Nature Medicine“ a preneo CNN izazvalo je pravi zemljotres u svetu medicine i prehrambene industrije. Reč je o alarmantnom upozorenju da popularna zamena za šećer, zaslađivač eritritol koji koriste i mnogi građani Srbije, može da izazove stvaranje ugrušaka, a samim tim i srčani i moždani udar i u krajnjem slučaju smrt.

Do otkrića je, sasvim slučajno, došao dr Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju u Klivlendu, našoj javnosti poznat po tvrdnji da crveno meso, ako se jede svakodnevno, izaziva srčana oboljenja.

ALARMANTNO! Naučnici pronašli vezu između zamene za šećer i smrtnih slučajeva: Zaslađivač izaziva srčani i moždani udar!?

Foto: Shutterstock

 

- Naš tim je prvo analizirao 1.157 uzoraka krvi kod ljudi s rizikom od srčanih bolesti prikupljenih između 2004. i 2011. godine. Pronašli smo materiju za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali šta je, tek kasnije smo utvrdili da je to eritritol, zaslađivač. Stvara ga i ljudsko telo, ali u vrlo malim količinama - ispričao je dr Hejzen, koji je istraživao nepoznate hemikalije ili spojeve u ljudskoj krvi čije postojanje bi ukazalo na rizik od srčanog i moždanog udara ili smrti u naredne tri godine.

Tim dr Hejzena je dodatno testirao drugu seriju uzoraka krvi.

- U njoj je bilo više od 2.100 ljudi iz SAD i 833 uzorka koje su prikupile kolege u Evropi do 2018. godine. Oko tri četvrtine ispitanika, u sve tri populacije, imalo je koronarnu bolest ili visok krvni pritisak, a petina je imala dijabetes. Više od polovine bili su muškarci od 60 do 70 godina. U sve tri grupe otkrili smo da su više količine eritritola povezane s većim rizikom od srčanog, moždanog udara ili smrti u roku od tri godine - istakao je dr Hejzen.

Istraživači su uradili niz testova i na životinjama i u laboratoriji i otkrili da eritritol izaziva pojačanu trombozu, odnosno zgrušavanje krvi.

- Ono što vidimo s eritritolom je da trombociti postaju superosetljivi, samo 10 odsto stimulansa dovodi 90 do 100 odsto do stvaranja ugruška, a oni mogu da stignu do srca ili u mozak i izazovu srčani, odnosno moždani udar - objasnio je autor studije.

U završnom delu studije, osam zdravih dobrovoljaca pilo je napitak koji je sadržao 30 grama eritritola, količinu koju konzumiraju mnogi ljudi u Americi, a naučnici su tri dana testirali njihovu krv.

- Trideset grama bilo je dovoljno da nivo eritritola u krvi poraste za hiljadu puta - rekao je Hejzen.

- Koliko je samo 30 grama eritritola? Jednako kao da pojedete pola kilograma keto sladoleda. Ako pogledate oznake hranljivih vrednosti na mnogim keto sladoledima, videćete ‘smanjen šećer’ ili ‘šećerni alkohol’, što su izrazi za eritritol. Kolega i ja smo išli po prodavnicama i gledali etikete. Pronašli smo proizvod koji se prodaje osobama s dijabetesom i koji je sadržao oko 75 grama eritritola - upozorio je dr Hejzen.

Začarani krug pakla

Kako je prof. dr Jagoda Jorga istakla za Alo!, problem sa zaslađivačima krije se u činjenici da ih koriste mnogi ljudi s viškom kilograma.

- Ali nisu svesni da zaslađivači izazivaju neutoljivu potrebu za slatkim. To je, bukvalno, začarani krug, čim prestanu da uzimaju zamene za šećer, njihovo telo traži slatko i to je toliko jaka potreba da mnogi ne mogu da joj odole - upozorila je dr Jorga.

Ne postoji „dozvoljeni dnevni unos“ koji je odredila Evropska agencija za sigurnost hrane ili Američka agencija za hranu i lekove, koja eritritol čine bezopasnim. Prema nekim napomenama to je jedan gram po kilogramu.

- Eritritol izgleda poput šećera, ima isti ukus i može termički da se obrađuje. Postao je ljubimac prehrambene industrije, izuzetno je popularan dodatak keto i drugim proizvodima i hrani s niskim udelom ugljenih hidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom - dodao je dr Hejzen.

- Mislim da ovde ima dovoljno podataka da kažemo da se držite podalje od eritritola dok se ne urade dodatna istraživanja - zaključio je dr Hejzen.

Proizvođači negiraju štetnost

Ovim povodom oglasio se i izvršni direktor grupacije Calorie Control Council, koja proizvodi veštačke zaslađivače. - Rezultati istraživanja su u suprotnosti s decenijskim naučnim istraživanjima koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola bezbedni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima. Rezultati ne bi trebalo da budu preslikani na opštu populaciju, jer su učesnici u istraživanju već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti - istakao je Robert Rankin, izvršni direktor ove kompanije.

 

Šećerni alkoholi ili polioli pripadaju grupi ugljenih hidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamene za šećer. Razlikuju se po ukusu, kalorijskoj vrednosti i uticaju na ljudsko zdravlje.

Eritritol je najpoznatiji. Proizvodi se fermentacijom glukoze iz kukuruznog skroba i nešto je manje sladak od običnog šećera, odnosno ima oko 70 posto slatkoće šećera i pet odsto njegove kalorijske vrednosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading