JOŠ JEDAN SLUČAJ Nevakcinisano dete obolelo od morbila
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Time se broj obolelih povećao na 17, od kojih je 14 u Beogradu, gde je i prijavljena epidemija.

Doktorka Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u razgovoru za Alo! pojasnila je razliku između prijavljivanja i proglašenja epidemije i istakla da je vakcinacija najbolja prevencija od zaraznih bolesti.

JOŠ JEDAN SLUČAJ Nevakcinisano dete obolelo od morbila

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Epidemija zarazne bolesti se prijavljuje kada broj obolelih od te bolesti premašuje očekivani broj u odnosu na prethodni period. Epidemiju zarazne bolesti prijavljuje nadležni zavod za javno zdravlje za teritoriju gde se epidemija javila. Proglašenje epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije, kada pojava neke bolesti predstavlja veći javno zdravstveni problem.

Dr Maris podseća da je jedini način zaštite vakcinacija.

- Smatra se da osobe koje su primile dve doze vakcine imaju doživotnu zaštitu, kao i osobe koje su preležale male boginje.

 Proverite da li ste primili MMR

Doktorka Vesna Stanojević iz Doma zdravlja Palilula istakla je da je važno da svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima provere svoj vakcinalni status. 

- Kada je reč o malim boginjama, najugroženija grupa su deca uzrasta do 12 meseci i nevakcinisana deca, i upravo zbog toga se preporučuje da se MMR primi sa navršenih 12 meseci. Takođe, važno je i da odrasle osobe, ukoliko su bile u kontaktu sa zaraženima, provere da li su zaštićene ili ne. To mogu da urade tako što će uraditi antitela na MMR u bilo kojoj laboratoriji. Najbolje je da se vakcina primi u roku od 72 sata od trenutka kada je bio kontakt sa zaraženom osobom jer je neophodno da se što pre krene sa stvaranjem antitela u organizmu - rekla je doktorka Vesna Stanojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading