sarajevski atentat
Foto: Alo/Prinstcreen/Youtube

Za Mladobosance, poseta nadvojvode Ferdinanda Sarajevu na Vidovdan bila je provokacija. Ono što nije pošlo za rukom Nedeljku Čabrinoviću, uspelo je Gavrilu Principu. Ferdinand je pao s namerom, njegova supruga Sofija greškom, jer je gađan general Poćorek. Istorijska distanca učinila je da sećanje na posledice opisanog događaja, ipak, izblede.

"Bolni događaj", kako je atentat nazvan u ultimatumu, bečka vlada nije mogla da preboli. Srbiji je ispostavljeno 10 tačaka, među kojima i zahtev da se zabrani propaganda protiv Beča, rasformira organizacija Narodna odbrana i spreči krijumčarenje oružja u Austrougarsku. Pitanje istrage Beogradu je bilo naročito sporno. - Srbija je bila spremna da izvrši ustupke Austrougarskoj u svemu osim da dozvoli austrougarskim organima da dođu na teritoriju Srbije. Srbija je pritom pokazala fleksibilnost jer je tražila da Srbija i Austrougarska izađu pred Haški sud koji je osnovan 1905. godine i koji je osnovala i Srbija, a Austrija je to odbila - rekao je Čedomir Antić, istoričar, a preneo je ranije Kurir.

Jedina dva imena koja se u ultimatumu izričito pominju su major Voja Tankosić i Milan Ciganović. Beč zahteva hapšenje bez odlaganja.

- Zato što su oni bili povezani, a to je danas nesumnjivo, sa prelaskom atentatora u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, sve je to moglo biti rešeno na različite načine, na primer, Britanija je predlagala nešto što Srbiji nije bilo prihvatljivo, a to je da Austrougarska kao zalog rešavanja problema zauzme Beograd - rekao je Antić.

Odgovor Beograda na celokupni ultimatum tadašnji ministar, a kasnije i britanski premijer Lojd Džorž ocenio je kao najbolji diplomatski odgovor koji je video. Ipak, takav odgovor Beč je odbacio, pa se ušlo u četvorogodišnji rat koji će na kraju Austrougarsku odbaciti daleko od Drine i dovesti do nestanka nekada moćne Žuto-crne monarhije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading