gavrilo princip ubija ferdinanda
Foto: Printscreen/Youtube/korak21media

Pucnji iz tog pištolja srušili su tri imperije. I čak 90 godina potom nije se znalo gde se nalazi, da li je sačuvan ili uništen... Ovo nije priča o Gavrilu Principu i članovima "Mlade Bosne". O njima se mnogo toga zna...


Pištolj koji je bio ključni deo atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu, vojvotkinju Sofiju, imao je značajan uticaj na istoriju. Nakon atentata, pištolj, zajedno sa ostalim predmetima povezanim sa atentatom, predao je jezuitskom svešteniku Antonu Puntigamu, ali je nakon njegove smrti 1926. godine, predmeti su pali u zaborav sve do 2004. godine kada su pronađeni na tavanu jezuitskog manastira u južnoj austrijskoj pokrajini Štajerskoj.



Nakon pronalaska, pištolj je vraćen vojnom muzeju, a otac Tomas Nojlinger, rukovodilac arhive austrijskih jezuita, izjavio je da više nisu mogli da budu odgovorni za oružje koje je ubilo prestolonaslednika. Ovaj poluautomatski pištolj, model FN 1910, serijski broj 19074, proizvodila je firma "Fabrique Nationale de Herstal" iz Belgije, a zbog svoje kompaktnosti, napredne konstrukcije i izuzetne bezbednosti, postao je prirodan izbor za policijske i žandarmerijske snage širom Evrope.

Model FN 1910 uneo je značajnu inovaciju u konstrukciju pištolja, posebno sa povratnom oprugom smeštenom oko cevi, što je postalo standardno za mnoge buduće modele. Ovaj pištolj je bio u proizvodnji sve do 1983. godine, a za samo nekoliko godina od početka proizvodnje, već je bio u naoružanju policija Belgije, Holandije i Danske. Nakon Prvog svetskog rata, njegova primena se proširila i na mnoge druge zemlje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading