Škola
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

S druge strane, sadašnjim generacijama školaraca nove tehnologije neophodne su u svakodnevnom životu. Gde je granica?

U odeljenju šestaka u OŠ "Josif Pančić" juče je, od njih 30, u školu došlo petoro bez telefona. Ta škola je među prvima pre dve godine uvela zabranu korišćenja telefona tokom časa.

Škola

Foto: Printscreen/RTS

 

Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić", kaže da im je praksa korišćenja mobilnog telefona napravila poprilično veliki problem, ne samo u dnevnom odvijanju časova, nego i u međuljudskim odnosima učenika.

Kako glasi pravilo

Kada je zazvonilo za početak časa, narednih 45 minuta nije smeo da zazvoni nijedan telefon. Odloženi su u kutiju.

Pravilo glasi – telefon može da se nosi u školu, ali ne sme da se koristi za vreme časa. Dozvoljeno je samo za vreme odmora. Da bi se to pravilo poštovalo, potrebna je i podrška roditelja.

- Kad smo okačili pravilnik, mi smo ga dali roditeljima da ga potpišu. Ako neko dâ detetu uređaj od 300, 500, 1.000 evra, onda je dužan i da mu objasni kako se koristi, kakva je njegova vrednost - ukazuje Bajić.

Deca sporije misle i teže zaključuju

Istraživanja u Srbiji pokazala su da je oko 90 odsto učitelja i nastavnika primetilo da su deca, zbog prekomerne upotrebe telefona, manje zainteresovana za školske i vannastavne aktivnosti, da sporije misle i teže zaključuju.

Dr Mira Stojanović, psiholog u Petoj gimnaziji kaže da je jedno dete postalo zavisnik od telefona.

- Za njega ili nju, jako je teško da se na času kontroliše 45 minuta, i tako šest časova, da isprati nastavni proces bez toga da s vremena na vreme pogleda, odigra deo igrice koja je sistemska, gde je umrežen sa drugim ljudima, tako da tu nastaje vaspitni problem - ističe Mira Stojanović.

Škola

Foto: Printscreen/RTS

 

Šta kada učenici prekrše propis

Za korišćenje mobilnog telefona u školi ne postoji propisana kazna, već samo vaspitno-disciplinski postupak.

Telefoni se deci ne oduzimaju, jer protiv toga su i roditelji, pa se problemi rešavaju razgovorom za odeljenskim starešinom ili psihologom.

- Ovo još uvek nisu do kraja dobri načini, treba nam još sistemske podrške, u smislu da zakon još detaljnije propiše šta je u redu u školskoj sredini, šta je u korist nastavnog procesa, šta u korist razvoja ličnosti učenika, a šta je ono što može biti destruktivno - smatra Mira Stojanović.

Novo pravilo u Nemačkoj

Poslednjih godina se i u evropskim gradovima polemiše o korišćenju mobilnih telefona u školi.

U Nemačkoj, u jednoj školi u Bonu, pored toga što je korišćenje na času zabranjeno, doneto je i novo pravilo - učenici i nastavnici dva dana nedeljno moraju da ostave telefone kod kuće. Kao i kod nas, neko je za, neko je protiv.

Telefon u rukama i pre cucle, kakvu će korist deca imati

Nove generacije u rukama prvo drže telefone, pa tek onda cuclu. U školama imaju internet, predmete o digitalnim sadržajima i informatici. Uče o novim tehnologijama. Živeće i radiće u tom vremenu.

Ti dvanaestogodišnjaci ne samo da imaju pametne telefone, već i satove, a uveliko znaju da rešavaju domaće zadatke preko Chat GPT. Imaju i profile na svim društvenim mrežama.

Treba pažljivo proračunati kakvu će korist imati od tehnologije, jer kada su upitani koliko vremena dnevno provode na telefonu, jednoglasno su rekli – oko tri i po sata.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading