Narodna banka Srbije, NBS
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Osim nacrta novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije uputila je na javnu raspravu i nacrt izmena i dopuna Zakona o bankama, čiji je cilj, kako je navedeno u obrazloženju, dalje jačanje regulatornog okvira za poslovanje banaka kao i supervizorske funkcije centralne banke.

Jedna od ključnih novina je i mogućnost da NBS javno objavljuje visinu kamata na kredite za svaku banku, što je i uneto u nacrt kroz izmene i dopune člana 43, čiji je naziv „Jedinstven način obračuna i objavljivanja troškova, kamata i naknada bankarskih usluga“.

Izmenama se predlaže da „NBS može objaviti na svojoj internet prezentaciji informativnu listu ponude bankarskih usluga po osnovu kreditnih poslova po pojedinačnim bankama“.

Radi se, inače, o inicijativi koju je guverner Jorgovanka Tabaković iznela tokom prezentacije Izveštaja o inflaciji u maju ove godine, kada je rekla da se nada da će u roku od oko godinu dana NBS „biti u prilici da obezbedi zakonsku mogućnost da javno objavljuje podatke svih banaka po svim vrstama kredita o visini kamata koje daju na sve vrste kredita“.

- Svrha banaka nije stvaranje uslova za finansijske spekulacije, naduvavanje vrednosti sopstvenih akcija ili obezbeđivanje sredstava za kupovinu svojih konkurenata već bi, kao što se smatra i u delu svetske javnosti, trebalo da se zaista vodi računa da krediti koji se daju budu uloženi u nešto što stvara dodatnu vrednost, bilo da je proizvodnja ili usluge“, rekla je tada Tabaković.

Danas je na stolu nacrt izmena i dopuna Zakona o bankama koji predviđa upravo to – umesto dosadašnjeg objavljivanja prosečno ponderisanih kamatnih stopa po vrstama kredita, u članu 43. piše da NBS „može objaviti na svojoj internet prezentaciji informativnu listu ponude bankarskih usluga po osnovu kreditnih poslova po pojedinačnim bankama“.

U nastavku stoji i da NBS „može bliže urediti sadržinu i način dostavljanja i objavljivanja podataka iz tog člana“.

Kada je reč o ponudi konkretnih banaka i to poimence, NBS objavljuje „Informaciju o kretanju kamatne stope na prekoračenje po tekućem računu“, u kojoj se nalaze podaci o visini prosečnih ponderisanih kamatnih stopa na dozvoljeni i nedozvoljeni minus u svakoj od 19 banaka koje imaju takvu uslugu u ponudi. Na našem tržištu inače posluje 20 banaka, ali kineska Bank of China nema takvu ponudu pa se ne nalazi na ovoj listi NBS.

O tome kakvu bi promenu mogla da donese takva novina razgovarali smo sa finansijskim stručnjakom i nekadašnjim generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije Vladimirom Vasićem.

Zanimljivo rešenje koje će svakako doprineti većoj transparentnosti u odnosima banaka i klijenata“, ocenjuje Vasić.

„Svaka banka ima svoju poslovnu politiku, percepciju rizika i ‘apetite’ i zato im se i razlikuju kamatne stope, ali će ih ovakvo rešenje svakako ‘naterati’ da više poštuju tržišne principe i jače bore za klijente. Smatram ovo dobrim potezom NBS“, istakao je Vasić.

Kada je reč o ostalim izmenama i dopunama u nacrtu, NBS je saopštila i da se predlaže uvođenje novog instrumenta – „prikrivene kontrole“- radi dodatnog unapređenja kontrole zakonitosti poslovanja banke u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga, zatim uvođenjem supervizorskog sporazuma u okviru kontrolnog postupka, kao i preciziranjem procesa supervizorske procene.

Pored toga, predviđenim izmenama i dopunama planirano je osnivanje nove institucije – Fonda za restrukturiranje banaka, čime se, kako ocenjuju u NBS, znatno unapređuje zakonski okvir.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
NBS

Komentari (0)

Loading