Pejdžer
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prava drama odigrala se juče na letu sa Krita kada je u avionu došlo do eksplozije, a kako se smatra, izazvala ju je elektronska cigareta dok je bila u punjaču.

S druge strane, skoro 3.000 ljudi, među kojima su i pripadnici libanskog pokreta Hezbolah, povređeni su nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali. 

Na ovu temu govorio je profesor doktor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije.

 - Cigarete i pejdžeri su dve različite kategorije. Cigarete imaju baterije, moglo je da dođe do zapaljivanja samih baterija, sa obzirom da se one ponašaju veoma nestabilno trenutno. Što se tiče pejdžera, nije problem u proizvodnji jer tu prethodi mnogo testiranja, tako da se opet vraćamo na baterije - naveo je na početku Kočović.

Petar Kočović

Tanjug

 

On je onda prepričao šta se zapravo trenutno dešava u istrazi ovog slučaja, kao i na koga se sumnja za ovaj zločin:

- Što se tiče sajber napada na Liban i Siriju, otkriveni su pejdžeri i optužena je tajlandska kompanija koja godišnje izveze 240.000 jedinica. To je veoma velika količina, koja završi u Mađarskoj. Zatim to dođe do firme iz Bugarske, čija je direktorka rekla da nemaju veze sa tim. Strani novinari su došli do zaključka da je do 2020. godine postojala kompanija sa istim imenom koja je ugašena. Postavlja se pitanje koliko je trajala operacija, a odgovor je između par meseci i nekoliko godina.

Kočović je izneo šokantan podatak da se u našim telefonima nalazi tri od pet elemenata koja se nalaze u svakom eksplozivu.

- Na osnovu rana pacijenata, u te pejdžere su bile ugrađene eksplozivne naprave. Stručnjaci su rekli da se svi eksplozivi sastoje od baterije, upaljača, kontejnera detonatora i eksplozivnog punjenja. Naši mobilni telefoni i pejdžeri imaju sve osim detonatora i punjenja. 

(Kurir TV)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading