Dunav
Foto: Printscreen/MUP

Usled povećanog vodostaja reka Save i Dunava, gradske vlasti u Beogradu preduzele su niz mera kako bi obezbedile sigurnost građana i njihove imovine.

Apel vozačima koji koriste parking kod Kule Nebojša upućen je pre četiri dana, sa ciljem da izmeste svoja vozila do bastiona Svetog Jakova kod Kalemegdana. Ovaj potez deo je redovnih aktivnosti u sklopu odbrane od poplava. Vozila koja ostanu na pomenutom parkiralištu biće uklonjena od strane ekipa javno-komunalnog preduzeća Parking Servis, javljaju na RTS.

Miloš Kostić, komandant Policijske ispostave za bezbednost na rekama Beograd naveo je da je vodostaj Dunava u porastu, ali da je za sada situacija pod kontrolom. Međutim, vrh poplavnog talasa očekuje se u narednih nekoliko dana.

- Pripremili smo sva naša plovila i opremu. Svakodnevno razgovaramo sa našim ljudstvom o problematici izlivanja reka, tako da smo spremni da reagujemo i pružimo pomoć građanima - kaže Kostić.

Neophodna kontrola plutajućih objekata

Posebna pažnja posvećena je vlasnicima plutajućih objekata, naročito u zoni kod Velikog Ratnog Ostrva i na reci Savi.

- S obzirom na porast vodostaja, neophodno je da vlasnici svakodnevno kontrolišu vezove i sajle na svojim plovilima. Ovo je važno kako bi se sprečilo otkačinjanje i potencijalno ugrožavanje bezbednosti plovidbe - upozorava Kostić.

Za građane koji koriste reku za sport i rekreaciju, Kostić preporučuje dodatni oprez.

- Neophodno je pratiti vremensku prognozu. Preporučuje se da napuštaju reku sa prvim sumrakom, bez obzira na lepo vreme, kako bi se izbegli incidenti usled porasta vodostaja i pojave plutajućeg granja i drugih predmeta - kaže Kostić za RTS.

Vrh poplavnog talasa očekuje se sutra

Ciklon "Boris" eksplodirao je iznad srednje Evrope pre desetak dana i podigao nivoe nekih reka na istorijski maksimum. Iako se Dunav izlio kod Budimpešte, vrh vodenog talasa kod Bezdana očekuje se da ne pređe nivoe koji su u granicama vanredne odbrane od poplava.

Ipak, hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković kaže za RTS da kod Zemuna Dunav neće dostići ni taj nivo.

Vladiković navodi da se vrh vodenog talasa kod Bezdana očekuje u toku sutrašnjeg dana, dok se Dunav približio merama vanredne odbrane kod Novog Sada. Ipak, naglašava i da se ne očekuju veći problemi.

- Dunav kod Bezdana neće prevazići granicu vanredne odbrane od poplava. Redovna odbrana je u tom reonu proglašena još pre par dana. Kod Novog Sada vrh talasa očekuje se 27. septembra, ali će i on biti ispod granice vanredne odbrane od poplava - kaže Vladiković.

Ističe i da će kod Zemuna biti samo manji prirast vodostaja! Sa druge strane, Vladiković je ukazao na to da u nebranjenim područjima kada su ovakvi vodostaji uvek se dolazi do razlivanja.

- Preduzete su neke mere što se tiče izmeštanja stvari. Obilaze se neka slaba mesta na nasipima i crpnim stanicama, ali ne postoji razlog za veliku brigu - kaže Vladiković.

Podseća i da je zbog niskog vodostaja RHMZ izdavao upozorenja za niske plovidbene nivoe na celom toku Save u Srbiji i na pojedinim deonicama Dunava.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading