Sneg u Beogradu
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kako kaže meteorolog Ivan Ristić, baš na Miholjdan, u subotu 12. oktobra, biće i najtopliji dan u oktobru prema sadašnjem prognostičkom materijalu.

U Srbiji je danas pravo jesenje vreme, međutim meteorolozi najavljuju naredne nedelje temperature i do 27 stepeni, ali i sneg u novembru.

Kako kaže meteorolog Ivan Ristić, baš na Miholjdan, u subotu 12. oktobra, biće i najtopliji dan u oktobru prema sadašnjem prognostičkom materijalu. U Mačvi dnevne maksimalne temperature vazduha biće oko 27 stepeni Celzijusa tog dana!

- Sledeća nedelja će, prema trenutnoj vremenskoj prognozi, biti topla, temperature će biti između 25 i 30 stepeni Celzijusa. Najtopliji dan očekujem da bude subota 12. oktobar. Nakon toga će da usledi postepeni pad temperature, odnosno, vraćamo se na normalu. To znači na prosečne vrednosti, na 15 do 20 stepeni s tim što može ponovo da dođe do jačeg prodora hladnog vazduha, što mi trenutno pokazuje Pacifik. To još uvek ne pokazuju modeli, tako da ćemo videti – kaže Ristić.

Druga polovina oktobra znatno hladnija

On navodi da će druga polovina oktobra biti sigurno znatno hladnija u odnosu na period koji sledi od ponedeljka sve do sledećeg vikenda, a “miholjsko leto” ove godine, iako sigurno stiže biće drugačije u odnosu na prošlogodišnje i druga prethodnih godina.

Objasnio je da će “letnji dani” u oktobru biti ove godine znatno kraći, biće ih manje, a razlog tome je što polarni vrtlog i dalje ne popušta i utiče na stabilnost vremenskih prilika.

Prognoza za zimu

Ristić podseća da je u prognozi za jesen i zimu 2024/2025., koju je uradio zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem, objavljeno da će u drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra biti hladnije. Jutarnje temperature će biti od 5 do 10 stepeni, dnevne maksimalne između 10 i 15 stepeni, u pojedinim danima biče maglovito pogotovo u kotlinama i rečnim dolinama, gde se magla može zadržati veći deo prepodneva.

U Sloveniji već sneg

U susednoj Sloveniji sneg već uveliko pada.Planinski delovi Slovenije su prekriveni jakim snežnim padavinama, sa 35 centimetara snega na Kredarici i 10 centimetara na Vršiču, što je posebno izazovno za saobraćaj.

- Očekuje se kiša povremeno, na planinama po neka pahulja. U drugoj polovini novembra, sa jačim prodorom hladnog arktičkog vazduha biće i puno padavina uglavnom kiše, na planinama snega. Sneg se krajem novembra očekuje i u nižim predelima južnije od Save i Dunava, ali nije isključeno prema trenutnim modelima da bude tako i u Beogradu. Najniže temperature krajem novembra biće od -2 do 5 stepeni, a maksimalne od 3 do 8 stepeni – kaže Ristić za “Blic”.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading