Bojler
Profimedia
Bojler

Profimedia

Bojler, Foto: Profimedia

Iako među većinom vlada mišljenje da je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrevanje, odgovor je potpuno drugačiji.

Nikola Nikolić, zamenik direktora jednog preduzeća koje se bavi energetskom efikasnošću kaže da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog.

"Zavisno od toga na šta trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogreje", kaže on.

"I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvek nekoliko puta jeftinija, samo što on verovatno ne treba da ga dogreva", savetuje Nikolić.

Pogrešno je uverenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema podešenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije.

Osim toga, stalno upajen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ukoliko neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

Komentari (5)

hummer

03.12.2017 19:47

Znaci, vreme kupanja je od 11 uvece do 6-7 ujutru, a ukoliko u toku dana imamo potrebu da se okupamo, operemo ruke i zube, to mozemo sa ledenom vodom. Ako nam bojleri, ves masine i TA peci rade po ceo dan bice manje struje za izvoz.

AcaS

03.12.2017 22:02

@hummer - Nemoj biti ogranicen, voda se ne ohladi istog trenutka kad se bojler ugasi. Moj bojler je preko kontaktora povezan sa tajmerom, tako da radi dok je jeftina struja i sasvim zadovoljava potrebe troclane porodice. U slucaju potrebe moguce je ukljuciti ga i za vreme skupe tarife, sto je jednom mesecno. Ista stvar i sa TA..

Драагооољуб

03.12.2017 19:53

Да би сте загрејали одређену количину воде на одређену температуру МОРАТЕ увек да потрошите исту количину енергије! Наравно код нас постоје две тарифе па како је ова јефтинија 4 пута мања, у цени је свакако разлика! Да постоји једна тарифа било би потпуно свеједно како рукујете бојлером!

ja

03.12.2017 22:40

jete i vi otkrili rupu u saksiji bravo

Dr Milanče Mitovski

04.12.2017 08:37

Ponovo otkrivamo Ameriku. Naime, svima treba da je jasno da bojler stalno uključen troši više energije, koristili ne koristili toplu vodu, jer određena količina toplote iz bojlera se stalno odaje okolini. Što je veća temperatura vode u bojleru veći je i gubitak toplote iz njega.Kako termostat održava zadatu temperaturu gubici toplote kroz termoizolaciju su skoro konstantni. Osim ostalih i nabrojanih problema isključujte bojlere, a po mogućnosti uključujte ga u periodu jeftine tarife struje.