Pijaca
Alo!/ Rajko Ristić
Pijaca

Alo!/ Rajko Ristić

Pijaca, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

* Cena svežeg kupusa se kreće od 20 do 60 dinara po kilogramu

* Kiseli kupus košta od 60 do 390 dinara

* Veliki broj mlađe populacije odlučuje se da kupuje gotov proizvod na pijacama ili u velikim marketima zbog nedostatka uslova i vremena za pripremu kiselog kupusa

Sveži kupus na pijacama je sve traženiji, jer je u jeku sezona kiseljenja. Oni koji vole da pripreme zalihe te zdrave namirnice u sopstvenoj režiji sigurno će to učiniti i ove godine pošto je cena svežeg kupusa povoljna.

Pročitajte još:

Na zelenim i kvantaškim pijacama širom Srbije kreće se od 20 do 40 dinara za kilogram. U Beogradu se može naći za 20 na Veletržnici, na pijacama je uglavnom od 30 do 50, ali na pojedinim tezgama dostiže cifru od 60 dinara. Veliki trgovinski lanci takođe imaju dobru ponudu ove sveže namirnice koja u njihovim prodajnim objektima košta od 25 do 35 dinara.

Na vidikovačkoj pijaci u Beogradu sveži kupus staje od 30 do 50 dinara.

Pijaca, kupus

Tanjug

Pijaca, kupus, Foto: Tanjug

- Najbolja sorta za kiseljenje je srpski melez, zato što ima tanke listove - kaže prodavačica. - Najsličniji mu je potomak, sa nešto debljim listovima, a bravo je najtvrđi i najduže traje. Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide bravo, pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez.

Cena svežeg kupusa na Bajlonijevoj pijaci uglavnom je 40, a na Kaleniću ide do 60 dinara.

Obaveze će morati da se izmiruju redovno! U suprotnom, očekuju se debele kazne!

AUTOR: Alo.rs/ Novosti/ M. G. DATUM I VREME: 15.11.2019. 10:25 Popust od 30 odsto ostvaruju korisnici socijalne pomoći, hraniteljske porodice, invalidi. Račun struja račun za struju, Foto: Alo!/Ana Paunković Kako bi i žitelji prigradskih opština mogli komunalne usluge da plaćaju po povlašćenim cenama, neophodno je da nadležni što pre steknu uslove za priključivanje sistemu objedinjene naplate, koju obavlja JKP "Infostan tehnologije".

Tokom zimskih meseci kiseli kupus je gotovo svakodnevno na našim trpezama, bilo da ga koristimo kao salatu, kuvan, dinstan u jelima, ili za pripremanje nezaobilaznih sarmi. Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom vole sami da ga kisele. Veliki broj, pretežno pripadnika mlađe populacije, odlučuje se da kupuje gotov proizvod na pijacama ili u velikim marketima, jer nemaju dovoljno vremena ili prostora za pripremu ove namirnice.

MILIČIN RECEPT

Milica (34) redovno ostavlja dovoljnu količinu kupusa za celu zimu. Svake godine ukiseli 60 kilograma za porodicu, a deo podeli prijateljima.

- Više se isplati ovako, jer je cena povoljna, a i ukusniji je od onog koji se prodaje u marketima - kaže nam ova Beograđanka.

Ona nam otkriva i recept. Za 60 kilograma kupusa potrebno je bure od 120 litara i 2,6 kila soli. Koren glavice se izdubi i u njega se sipa so, a posoli se dodatno i svaki red naslaganog kupusa. Prelije se vodom, a odozgo se stavi kamen. Važno je da glavice budu ispod nivoa vode.

Penzionerka Nada (69) ističe da nikada nije kupovala kiseli kupus, već uvek sama ostavlja 70 kilograma, što je dovoljno za čitavu porodicu.

- Nikada nisam kiselila kupus, niti to umem da uradim - veli Jasna (31). - Uzimam od majke, ona ga svake godine ostavlja.

Mnogima ponuda gotovog kiselog kupusa olakšava život. Tako i Ana (29) ovu namirnicu pazari u megamarketima jer, kako ističe, nema ni vremena, niti prostora da to radi u kućnim uslovima.

KISELI OD 60 DO 390 DINARA

Već sada se u megamarketima i kod pojedinih prodavaca na pijacama može naći i kiseo kupus, a njegova cena je mnogo viša od svežeg. Najjeftiniji je na kvantašu gde kilogram košta od 60 do 90 dinara. Mira iz Leštana od avgusta priprema ovu namirnicu za prodaju na pijaci. Ostavila je dve tone, a kilogram naplaćuje 120 dinara. U trgovinskim lancima glavica kiselog kupusa od jednog kilograma kreće se od 150 do 220 dinara, ribanac je od 120 do 140, a u listovima od 220 do 390 dinara.

Bonus video - Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se