Hotel, hotelska soba
EPA/Vincent Jannink
Hotel, hotelska soba

EPA/Vincent Jannink

Foto: EPA/Vincent Jannink

Manje od trećine hotelskih kapaciteta u Srbiji je trenutno popunjeno, a za tri naredna meseca potvrđenih rezervacija ima manje od 10 odsto, podaci su Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije „Hores”.

U anketi ovog udruženje učestvovalo je 110 kategorisanih hotela od ukupno 402. Prosečna zauzetost u Srbiji je 27,2 odsto, koliko iznosi i u Beogradu. Broj potvrđenih rezervacija za hotele u glavnom gradu je i u aprilu i maju manji od 10 odsto.

– Od 28 hotela u Nišu, u anketi je učestvovalo tek osam koji rade, a prosečna zauzetost iznosi 27,4 odsto, dok je broj rezervacija za maj samo 1,2 procenta. Na Kopaoniku su u anketi učestvovala četiri hotela sa prosečnom zauzetošću od skoro 69 odsto, što je znatno iznad ostalih delova Srbije, navode iz „Horesa”.

Oni kažu da je šest hotela u Vrnjačkoj Banji popunjeno sa 17,5 odsto, a interesovanje turista nije veliko za naredne mesece, budući da je manje od pet procenata potvrđenih rezervacija.

Pročitajte još:

Ono što posebno zabrinjava nadležne u ovom sektoru je to što je interesovanje turista za narednu sezonu malo. Najnovije istraživanje je pokazalo da je prosečni nivo rezervacija u hotelima i pansionima samo 6,9 odsto za predstojeću prolećnu sezonu, što je istorijski minimum. I potvrđene rezervacija su pod velikim znakom pitanja budući da je epidemiološka situacija teška i da je moguće i uvođenje novih mera i restrikcija za ugostiteljsko-hotelski sektor.

Iz ovog udruženja napominju da su najnovije mere Kriznog štaba nepovoljne. Oni su protiv kolektivnog zaključavanja ugostiteljstva i za uvođenje strožih sankcija za sve one koji ne poštuju propise, kako ugostitelja, tako i građana.

Hotel, recepcija

EPA/Vincent Jannink

Hotel, recepcija, Foto: EPA/Vincent Jannink

Direktor „Horesa” Georgi Genov navodi da nikada nije bilo ovako malo rezervacija za ključne prolećne i letnje mesece u ovo doba godine.

– Domaći turizam je 2020. imao pozitivan trend za hotele, pansione i restorane, imajući u vidu globalnu pandemiju i ograničenje putovanja. Očekujemo da će i ove godine domaći turisti, svoje godišnje odmore, pre svega, provoditi u našim hotelima i koristiti usluge naših restorana – ocenio je Genov.

On je dodao da ugostiteljska preduzeća imaju veliki izazov da se pripremaju za proleće i leto, što je teško u ovako neizvesnim uslovima.

Genov je kazao da je dosadašnja podrška države bila neophodna i ohrabrujuća, da je pružila doprinos opstanku hotelske industrije, ali da to pod ovakvim uslovima mora da se nastavi.

– U susret prolećnoj i letnjoj sezoni, potrebna je dodatna podrška za zaštitu preduzeća ugostiteljske delatnosti, dok se društvo ne otvori bezbedno i dok se sektor i šira turistička industrija ne oporave – rekao je Genov.

Hotel, hotelska kuhinja

EPA/Vincent Jannink

Hotel, hotelska kuhinja, Foto: EPA/Vincent Jannink

Naglasio je da „Hores” traži da nadležni i dalje iskažu razumevanje za ugostiteljsku delatnost, da nastave sa podrškom. Ponovo su pozvali nadležne u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Fondu za razvoj da imaju razumevanja i pruže podršku u prevazilaženju situacije prouzrokovane virusom korona.

Ovaj sektor od Vlade Srbije zahteva da interveniše kod banaka, kako bi osigurala da imaju odgovarajuću podršku i procese angažovanja za hotele i članove njihovog kolektiva, sve dok virus ne bude suzbijen. Ponovljeni su i zahtevi da se ovim preduzećima smanji stopa PDV-a na hranu, sa 20 na 10 odsto, kao što je to učinio najveći broj zemlja EU, kako bi i na taj način pomogli oporavku i osigurali održivu budućnost turističke industrije.

Napominju da je pre pandemije turizam obuhvatao više od 60.000 radnih mesta. Hoteli, pansioni i restorani ne samo da pružaju lokalne mogućnosti zapošljavanja, već kupuju lokalne usluge, proizvode lokalno proizvedenu hranu i pružaju vitalnu infrastrukturu kao podršku lokalnoj privredi i zajednicama.

– Teško uništen ugostiteljski sektor predstavljao bi veliki gubitak za ekonomiju i društvo dugi niz godina. Ovo se može i mora izbeći – ukazao je Genov.

Pročitajte još: