KOŠMAR ZA KURTIJA, ALBANCI GOVORE O ŠOK PREOKRETU Srbija je postala američki i evropski prioritet, svetske sile se bore za naklonost Vučića!
Foto: EPA/EPA

Keljmendi ističe da je "Priština bila politički miljenik Amerike i EU na Balkanu".

"Američki stav prema Srbiji se radikalno promenio, najvažniji je Vučić"

Keljmendi je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "trenutno najvažniji političar" u regionu i da svetske sile bore za nakolonost Srbije-

Vučić

AP Photo/Richard Drew

 

 

- Ceo proces formiranja i osamostaljivanja (takozvane) države je do kraja osmišljen, koordiniran i realizovan uz pomoć Stejt departmenta i evropskih vlada. Zato je tih 100 priznanja usledilo odmah. Ovo je lep deo našeg odnosa sa Amerikancima i Evropljanima. Ali šta se desilo u ovom drugom delu, uglavnom ovih poslednjih pet godina... Američki stav prema Srbiji se radikalno promenio, posebno posle sukoba u Ukrajini. Srbija je danas mezimica Bele kuće i Stejt departmenta. Najvažniji političar u ovom kontekstu danas je Vučić. On je osoba preko koje ova dva visoka američka tela po svaku cenu pokušavaju da Srbiju udalje od ruskih i kineskih uticaja i okrenu ka Evropi i Natou - kazao je Keljmendi. 

"Povratak Srbije kao regionalne sile"

Dodaje da to nije na račun Prištine iako tako misli vlada takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

- Promena politika za region i redefinisanje novih prioriteta od strane Vašingtona i Brisela. Danas je fokus na Beogradu, a protagonista je Vučić. Ovaj, nimalo lak zadatak, poveren je sadašnjem diplomati, gospodinu Kristoferu Hilu. Iako je penzionisan, pozivaju ga i daju mu puna ovlašćenja u ovoj misiji. Gospodin Hil je uvek bio blizak vlasti u Beogradu. Na konferenciji u Rambujeu govorio je protiv vojne intervencije na Srbiju i propagirao autonomiju Kosova (i Metohije) unutar Srbije. Rat u Ukrajini je samo ubrzao ovu politiku i nove prioritete, što je rezultiralo povratkom Srbije kao regionalne sile. Srbija se danas doživljava kao partner zapadnih zemalja, lider regiona, kandidat za članstvo u EU i Nato. Međutim, ova rekonfiguracija političkih snaga u regionu, gde Srbija treba da bude u centru, gde je Srbija prioritet zapadnih vlada, zahtevala je novu vlast i političke protagoniste u državama regiona - izjavio je Keljmendi.

"Stav Prištine je potpuno pogrešan"

Na pitanje gde su interesi Prištine u ovoj novoj konfiguraciji, Keljmendi navodi da takozvano Kosovo, nema udobnost da ne sarađuje sa SAD.

- Ako je Srbija danas američki i evropski prioritet regiona, to ne znači da je vlada na Kosovu bila spremna da zauzme stav odbijanja prema ovim prioritetima. Kosovo nema udobnost da ne bude kooperativno i komplementarno sa američkom i evropskom politikom u regionu. Odgovorna vlast bi morala da nađe svoje mesto i interes u ovoj novoj konstelaciji snaga u regionu. Ovakav stav koji vlada na Kosovu danas ima potpuno je pogrešan, jer nas drži podalje od slike i sukobljava nas sa najvažnijim međunarodnim faktorima - istakao je Keljemndi.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading