ALBANCI NE MOGU DA GA VIDE OČIMA Kurtiju se skljokao rejting
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Tzv. premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti iz dana u dan gubi podršku građana lažne države Kosovo. Podaci UNDP pokazuju da je Kurti za dve i po godine izgubio 15 odsto podrške. Naime, njega je maja 2021. podržavalo 59,5 odsto građana, da bi se ta podrška istopila i u novembru prošle godine iznosila je 44,9 odsto. Međutim, nezvanični podaci Alo! govore da je popularnost Aljbina Kurtija ove godine još manja.

Prema zvaničnim podacima UNDP, on je izgubio podršku četvrtine građana, a politički analitičar Alen Meta kaže da se razlozi kriju u visokoj inflaciji, lošem kvalitetu života i promeni kursa dijaloga sa Beogradom.

On je za Kosovo onlajn rekao da su građani u istraživanju UNDP jasno stavili do znanja da su nezadovoljni izvršnim, zakonodavnim i sudskim institucijama.

- Na osnovu poslednjeg istraživanja jasno se vidi da je opalo zadovoljstvo građana ključnim izvršnim, zakonodavnim i sudskim institucijama na tzv. Kosovu. Najveći pad ovih institucija se vidi po izvršnom kabinetu i premijeru, jedan sa smanjenjem od 18 odsto, a drugi od 15 odsto u odnosu na javni puls sproveden u maju 2021. godine, rekao je Meta i dodao da je na smanjenje podrške Kurtiju uticala i opozicija „koja se protivi sporazumu o normalizaciji odnosa i ZSO“.

- Još jedna stvar koja je možda uticala na pad zadovoljstva građana Kurtijem mogla bi biti inflacija. Ekonomska pitanja su uvek opipljivija za građane, a u ovom konkretnom slučaju svedoci smo povećanja osnovnih cena, čime svakako građani nisu zadovoljni. Kako je nezadovoljstvo poraslo možemo videti i u Indeksu zadovoljstva ekonomskim pravcem tzv. Kosova, ali i u Indeksu percepcije glavnih problema sa kojima se tzv. Kosovo trenutno suočava - zaključio je Meta. 

 Lajčak: Ako nema ZSO, nema ni dogovora!

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je za RTS da je osnovni preduslov za sprovođenje evropskog plana formiranje ZSO. On je naveo da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o nekoj kapitulaciji. Lajčak je više puta ponovio da „ako nema ZSO, nema ni dogovora“.

- Cilj je da tražimo vin-vin situaciju i da otvorimo evropska vrata - kazao je Lajčak.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading