Konferencija Republičke izborne komisije
Foto: Tanjug/TANJUG PRINTSCREEN

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština.

Predstavnici RIK-a izneli su najnovije podatke.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević otvorio je 6. večerašnju konferenciju obraćanjem javnosti.

On je dao reč direktoru RZS Miladinu Kovačeviću:

- Do 18 časova na teritoriji Srbije bez KiM, glasalo je 51,93 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Na regionu Vojvodine glasalo je 52,24 odsto, na regionu Šumadije i Zapadne Srbije 52,75 odsto, na regionu region Južne i Istočne Srbije 51,84 posto, i na Beogradskom regionu 51,07 odsto - kazao je Kovačević.

RIK

Alo

 

Na parlamentarnim izborima u ovo vreme 2022. izlaznost je bila 51,82 odsto.

Zatim se obratio Dimitrijević:

- Na ove izbore je do 18 časova glasalo oko 22.000 birača sa KiM, što je veći broj birača nego na dosadašnjim izborima, u Raškoj, Vranju, Kuršimliji i Tutinu.

Na biračkom mestu 11 u Bečeju, tokom glasanja se pojavilo jedno lice, birač, koji je u prisustvu misije OEBS pokušao da ubaci listić za pokrajinske izbore u kutiju za parlament, zatim je pokušao da otvori kutiju. Obaveštena je policija, pristupila je patrola u civilu, u nameri su ga sprečili prisutni. Glasanje se odvija na najvećem mogućem nivou, nadležni su promptno reagovali i rešili situaciju - kazao je Dimitrijević.

RIK

Alo

 

Na pitanje o sumnji na fiktivno prijavljene birače, a u vezi sa navodnim nepravilnostima koja je prijavljena kod Štark Arene, i o tome da li će večeras biti preliminarnih rezultata, predsednik RIK kaže:

- Od predstavnika izborne komisije iz NDB i SPN, koji su bili na licu mesta, rečeno je da su se samoinicijativno tamo pojavili, takođe, pomenuo sam da u Štark Areni nema biračkog mesta, a ko, zbog čega, kako i zašto se okupio tamo, meni to nije poznato niti spada u nadležnost organa za sprovođenje izbora. Oni su tamo bili samoinicijativno. Nadležnosti i ovlašćenja RIK-a su vezana za rad i komunikaciju sa lokalnim izbornim komisijama, ne sa građanima koji su okupljeni bilo gde. Izražavam žaljenje ako je došlo do bilo kakvih incidenata.

Što se tiče glasanja na biračkim mestima, kako tvrdite, od strane tih građana, moguće je da birač glasa samo ako je upisan u birački spisak. Bilo je moguće do 26. novebra prijaviti se za glasanje, i na taj način bili su upisani u birački spisak - objasnio je Dimitrijević.

- Biračko pravo je mogao da ostvari bilo koji birač u Srbiji, da se prijavi za glasanje po trenutnom mestu boravišta, da li je bilo ko ostvarivao to pravo, meni nije poznato - zaključio je Dimitrijević.

izbori 2023

Tanjug

 

Na dalja pitanja o nepravilnostima izbornog procesa, on kaže da  su zakonom utvrđene mogućnosti po kojima kasnije postupaju lokalne i druge izborne komisije.

- Što se tiče preliminarnih rezultata, RIK je u obavezi da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, dakle posle 20 časova u ponedeljak. Potrebno je, dalje, da rezultati budu obrađeni statistički - kaže Dimitrijević, te najavljuje još jednu konferenciju za medije u 20 časova i 15 minuta.

Kovačević iz RSZ objašnjava da na video-bimovima od početka unosa materijala postoji i obrada biračkog materijala, pa se na osnovu toga može videti rezultat. Kako kaže, ti rezultati su relevantni za oko 30 odsto unetog materijala, ali nisu reprezentatitvni kao preliminarni podaci. 

- Takođe, ti podaci se mogu videti preko interneta.

Time je zaključena 6. konferencija za medije RIK danas.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading