Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Foto: Printscreen/Printscreen

Kako saznajemo od dobro obaveštenih sagovornika koji su do tančina upućeni u odnose Budimpešte i Beograda, mnogo je dodirnih tačaka na kojima se zasniva naša aktuelna i buduća bliskost, a u svemu, kako kažu, značajnu ulogu igra i lično prijateljstvo dvojice lidera, premijera Orbana i predsednika Aleksandra Vučića.

- Orban i njegova desna ruka šef diplomatije Peter Sijarto više puta su, ne slučajno, izjavljivali da su Srbija i ceo zapadni Balkan potrebniji Evropskoj uniji nego što je EU potrebna njima. Sve to pratilo je jasno definisanje plana za dalji razvoj odnosa Mađarske i Srbije, čiji su detalji, nema sumnje, usaglašeni i sa vlastima u Beogradu, pre svega predsednikom Vučićem. Nije tajna ni da je bitna spona u sjajnim odnosima i Savez vojvođanskih Mađara, koji je u koaliciji sa SNS. Uostalom, Ištvan, otac sadašnjeg lidera SVM Balinta Pastora, upoznao je Vučića i Orbana još dok su obojica bili u opoziciji - kaže naš sagovornik.

Jedna od glavnih stavki Orbanove strategije jeste da se Srbija šro pre pridruži Evropskoj uniji. Taj plan ima i podvarijantu, koja predviđa da, dok se ne dođe do punopravnog članstva, ono bude ostvarivano fazno. O tome je pre nekoliko dana, podsetimo, govorio i šef diplomatije Austrije Aleksander Šalenberg.

- Bezbednost i stabilnost su geostrateški cilj EU, zbog čega mora da se gura napred ideja o proširenju Unije. Dakle, ne mora uvek da bude punopravno članstvo, ali možete napredovati ka tome korak po korak, bez žrtvovanja krajnjeg cilja punopravnog članstva. Do sada smo imali način razmišljanja ili punopravno članstvo ili ništa. I kažem, na primer, to nas sprečava da neke države zapadnog Balkana uključimo u transevropske mreže, to sprečava pojedinačne agencije EU da zemlje kandidate tretiraju kao punopravne članice. Ako ponovo čekamo godinama i decenijama, izgubićemo. I na kraju će Evropa izgubiti stabilnost i bezbednost - zaključio je Šalenberg.

Glavni pravci saradnje

- Pomoć Mađarske Srbiji da brže uđe u EU
- Neka vrsta šireg geopolitičkog saveza
- Zajedničko privlačenje turista
- Zajedničko privlačenje investitora
- Privredna saradnja sa azijskim zemljama, posebno Kinom
- Zajedničko organizovanje sportskih takmičenja
 

 

I Peter Sijarto je, govoreći o predsedavanju Budimpešte EU, najavio da očekuje da sa Srbijom do kraja godine budu otvoreni novi pregovarački klasteri, jedan ili dva, kako je istakao.

Saradnja Mađarske i Srbije ogledaće se narednih godina i u mnogim drugim segmentima. Kako saznajemo, završetak brze pruge do Budimpešte (radovi u našoj zemlji napreduju brže nego u susednoj) omogućiće znatno povećanje priliva turista u region, a posebno imajući u vidu EXPO, koji će biti održan u Beogradu. Posebno se računa na dolazak gostiju iz Azije, posebno Kine.
Kada je reč o Kini, i Budimpešta i Beograd imaju više nego dobre odnose sa Pekingom i Kina i predsednik Si đinping na naše dve države računaju kao na ključne partnere u ovom delu Evrope i šire.

Dalje, saradnja će biti intenzivna i na sportskom polju, o čemu je govorio i predsednik Vučić, najavljujući mogućnost (i realnost) da zajedno sa Mađarskom organizujemo najveća svetska i evropska takmičenja u pojedinim sportovima.

Konačno, kako kažu neki od naših sagovornika, Orbanova ideja je i da napravi jedan koherentan blok srednjeevropskih država u koji bi, kako on to vidi, mogla ući i Srbija.
- Bila bi to protivteža onome što zovemo zapadnim delom EU, dakle državama poput Nemačke, Holandije, Belgije i ostalima, čiji se interesi često razlikuju od interesa nekih drugih zemalja Unije. Orban bi napavio neku vrstu unije unutar unije, gde vidi uz Mađarsku i Češku, Slovačku, Rumuniju, moguće i Austriju, a svakako Srbiju. Isprobano je nešto slično već u formatu Višegradske grupe, s tim da je rat u Ukrajini dosta toga geopolitički promenio, pa je očigledno potrebna neka vrsta pregrupisanja. Ono što je važno za Srbiju, jeste stav Mađarske da je nemoguće praviti bilo kakav savez ili pakt tog nivoa bez nas - objašnjava izvor našeg lista.

Mađarska je, inače, poslednjih godina u nekoliko navrata pokazala koliki je prijatelj Srbije i u međunarodnoj areni. Tako su njeni predstavnici u Savetu Evrope i Interpolu, iako je Budimpešta svojevremeno priznala lažnu državu Kosovo, glasali protiv zahteva Prištine da bude primljena u ove organizacije.
Takođe, kada se nedavno u Generalnoj skupštini UN glasalo o sramnoj rezoluciji o Srebrenici, Mađarska je jedina bila protiv od zemalja EU.

BONUS VIDEO

 



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading