Donald Tramp
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Napadaju nas, podsećanja radi, po svim mogućim osnovama, od izmišljenih priča o širenju nekakvog srpskog sveta, preko borbe protiv litijuma, koji bi nam bez ikakve sumnje doneo ekonomski prosperitet i komparativnu prednost u odnosu na region i veći deo Evrope, do maltretiranja naših sunarodnika u regionu i ukidanja njihovih prava. O Kosovu i Metohiji i pritiscima na Srbe u južnoj pokrajini da i ne govorimo.

Elem, ukoliko se Donald Tramp vrati u Belu kuću, stav Vašingtona, a sledstveno tome i niza satelita koji slepo i bespogovorno slede američku spoljnu politiku, mogao bi po mnogim pitanjima da bude omekšan. Da ne bude zabune, saradnja sa SAD i sada je na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, ponajviše ekonomska, međutim, kada je, primera radi, Kosovo i Metohija u pitanju, stvar nije baš takva. Trampov povratak, kažu dobri poznavaoci prilika, umnogome bi to mogao da promeni.

Kada se to kaže, ne mislimo, naravno, na to da bi Amerika poništila priznanje lažne države Kosovo. Ali da bi bila spremna na uravnoteženiji pristup i na to da sasluša i naš stav, koji kaže da dijalog može biti okončan jedino kompromisom (koliko je samo puta Vučić rekao da se ne može ići na to da jedna strana dobije sve, a druga ništa), to bi se moglo desiti. Uostalom, setimo se da je Trampova administracija insistirala na Vašingtonskom sporazumu, koji je sa sobom nosio moto "ekonomija pre politike" i, da je on ostao na vlasti i u drugom uzastopnom mandatu, sve bi na Balkanu verovatno izgledalo bitno drugačije.

Takođe, ne treba zanemariti činjenicu da će, ako Tramp pobedi, Ričard Grenel dobiti neku od najvažnijih funkcija u Vašingtonu (možda čak bude i državni sekretar), a zna se da je on među američkim političarima neko ko ima veliko razumevanje za našu poziciju.

Dolazimo tako i do faktora Viktor Orban. Mađarski premijer vodi sa Briselom neku svoju bitku, u kojoj mu, bez sumnje, vetar u leđa daje upravo Donald Tramp. U isto vreme, odnosi Beograda i Budimpešte su na istorijskom maksimumu, bolji su nego ikad, Vučić i Orban su i veliki saveznici i lični prijatelji i svaki Orbanov uspeh unutar EU svakako bi imao pozitivan efekat i na Srbiju.

Mađarska

Darko Bandic (STF)

 

Za početak, Mađarska je naš najjači i najodaniji saveznik na putu ka Uniji, štiti naše interese kad god može i koliko može i u svim međunarodnim telima (prisetimo se, Budimpešta je jedina iz EU glasala u UN protiv sramne Rezolucije o Srebrenici), a u više navrata sam Orban je govorio o potrebi stvaranja svojevrsne unije unutar EU, u kojoj bi bile države koje vode suvereniju politiku i nisu slepi poslušnici briselske administracije. Geopolitički analitičari tvrde da bi se, uz Mađarsku, u tom savezu našle i Slovačka (premijer Robert Fico je takođe Orbanov veliki prijatelj), Češka, Austrija, moguće i Italija i još neke države. Iako nije u EU, Srbija bi, kako planira Orban, svakako bila deo te osovine ili njen najbližni partner.

Scenario u kom Tramp pobeđuje u Americi doneo bi dodatnu snagu Orbanu u Evropi s obzirom na to da njih dvojica održavaju najbliže moguće političke veze. Ako pomenemo i to da je Mađarska trenutno mnogo bliža Rusiji u odnosu na ostatak EU te da bi mogla biti i most ka konačnom uspostavljanju mira, odnosno okončanju rata u Ukrajini, biće vam jasno koliko bi porasla specifična politička težina mađarskog premijera.

Samim tim, kao što rekosmo, bile bi to dobre vesti i za Srbiju. A za mrzitelje naše zemlje, svakako, definitivan razlog da čupaju kosu.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading