aljbin kurti
Foto: Alo/Tanjug

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje, za kog je juče objavljeno da ostaje u timu koji će voditi Ursula fon der Lajen, izjavio je da se očekuje da će dve strane u dijalogu nastaviti rad ka održivim naporima za deeskalaciju i napredovati u primeni obaveza, a onda je dodao: Počevši od slanja statuta za Zajednicu srpskih opština ustavnom sudu u Prištini. On je poručio i da je EU angažovana na osiguravanju evropske perspektive zapadnog Balkana.

Varhelji je tokom Konferencije parlamentarnih odbora za poslove EU (COSAC) u Budimpešti, koja okuplja odbore za pitanja EU nacionalnih parlamenata, kao i predstavnike Evropskog parlamenta, a čiji je domaćin Mađarska kao predsedavajuća Savetom EU, govorio o trenutnom stanju u procesu proširenja EU i izrazio uverenje da će naredna Evropska komisija biti komisija proširenja.

- Što se tiče Srbije, ostaje naša procena da bi trebalo otvoriti pregovore o konkurentnosti i inkluzivnom rastu, odnosno o Klasteru 3 - rekao je Varhelji i primetio da je Vlada Srbije istakla da je posvećena ubrzanju reformi u vezi sa pristupanjem EU navodeći da je to dobra vest.

Varhelji je dodao da je u aktuelnom geopolitičkom kontekstu od suštinskog značaja da Srbija pokaže svoj strateški pravac ka EU.

Mađarski političar i diplomata, inače, blizak je saradnik premijera Viktora Orbana, a u sadašnjem mandatu, koji traje već četiri godine, često je bio na meti prištinskih vlasti (kao i opozicije u Srbiji) zbog navodne naklonjenosti vlastima u Beogradu. To je, naravno, čista nebuloza, jer je cela suština, u stvari, u tome da on samo pokušava da stvari vidi realno i opisuje ih onakvim kakve jesu, dok se mnogi drugi u Briselu trude da na svaki način izbegnu da ono što se dešava nazovu pravim imenom.

varhelji

 

 

- To je ona veštačka simetrija koja se uvek pravi kada se podignu tenzije na Kosovu i Metohiji. Većina evropskih birokrata, umesto da jasno kaže ko je kriv, a gotovo uvek je to u proteklom periodu bio Aljbin Kurti, izgovara onu čuvenu formulaciju "pozivaju se obe strane...". I onda, kada neko ukaže na to što se zaista dešava, kao što je to radio Varhelji, naravno da bode oči i da za Prištinu ispada neko ko je naklonjen Beogradu - objašnjava sagovornik Alo! koji je i sam u nekoliko navrata bio deo naše delegacije na briselskim razgovorima sa Prištinom na tehničkom nivou.

Poput Varheljija, kako kaže naš sagovornik, i druge evropske diplomate često ukazuju na obavezu Prištine da preduzme makar neki konkretan korak ka formiranju ZSO, međutim, to su uglavnom prazne reči iza kojih ne stoji nikakva konkretna (re)akcija. Došlo je, podseća on, čak do toga da su pojedine zemlje predlagale ukidanje ionako simboličnih ekonomskih mera EU prema Prištini, ali je to, srećom, zaustavljeno na inicijativu Francuske, Italije i svakako Mađarske.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading