Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" u Batajnici
Foto: Alo/Alo

.

Pitanja medija

Na pitanje o izjavama opozicije o "zakonu o kopanju litijuma", i sednici Skupštine, Vučić je rekao da to niko ne može da objasni.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

- Skupljali izjave sa Tvitera... To što ne žele mene, ja ih razumem. Najbolje da budu sami i da niko ne može da im odgovori. To možete da radite kada udarate u džak, jer džak ne udara. A kada uđete u ring, morate i da primite udarce.

- Ne mogu da komentarišem besmislice i gluposti koje izgovaraju.

- Porediti današnju vojsku sa onom kojom je Boško vedrio i oblačio... jer ja sam ga zatekao u MOD.. Danas je vojska 7-10 puta jača nego što je bila.

- Setite se 2013. godine kada sam organizovao aeromiting, došli su nam ruski Striži, Britanci... svega je bilo, osim srskih lovačkih aviona. Danas imate radare, HQ-17, nešto poput ruskog BUK-a.. Mnogo toga smo uradili, mnogo nabavljamo, i mnogo toga tek treba da nam stigne. Tada vojnici nisu imali čizme, a pogledajte kako nam vojnici danas izgledaju. Kao u najboljim vojskama sveta.

Na pitanje o nabavci Rafala, Vučić je rekao da se razgovori nastavljaju. 

- Meteor rakete, da li možemo da dobijemo... radimo na tome, nastavljamo razgovore. Svu opremu smo kupili već, od destilovane vode do odela za pilote.

- To je najnovija verzija, 4.1, primljena je pre mesec dana u francusku vojsku. To je najbolja verzija. Mi smo kupovali najbolje da znate.

Obraćanje Vučića

- Ponosan sam na Vojsku Srbije, na ono što smo uradili. Iako sam uvek neko ko kritikuje i sopstveni rad, razume se da sam na mnogo stvari izuzetno ponosan. Od puteva, pruga, povećanja plata i penzija. Ali ne postoji ni jedna oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao što je položaj vojske i vojnika.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

- Dana je još malo pa četiti puta veća plata vojnika, nego što je bila. O oružju i da ne govorim. Danas ste videli i Alans rakete, na kojima smo 8-9 godina radili.

- Danas imamo 4 do 4,5 puta više dronova nego prošli put. Proizveli smo prvih 1.000 komaraca dronova. 

- Naručićemo i neko oružje koje će praviti dominaciju, i stratešku prednost u regionu, a sve sa ciljem odvraćanja potencijalnih agresora.

- Danas će biti sednica Vlade na kojoj će se donositi odluka o uvođenju vojnog roka, od 60 plus 15 dana. Muškarci će steći više discipline, a verujem da će i mnoge devojke želeti da se prijave. Za muškarce će biti obavezno, razume se.

Obraćanje Dodika

- Ovo je san. Srbija nema ofanzivne planove. Više od polovine ovog oružja se proizvodi u Srbiji, što znači da ne zavisi od uvoza.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

 

- Mi želimo slobodu, i u RS i ovde u Srbiji, i zato nas raduje svaki napredak. Opremljenost, moral, videlo se i ovde kroz vežbu koju smo posmatrali. To znači i da su vojnici po pitanju meterijalnog stanja, stabilni. Ovde se o tome vodi računa, i to se vidi. Čestitam Vučiću i vojsci Srbije.

Obilazak jedinica

Nakon defile predsednik Vučić obilazi jedinice Vojske Srbije.

- 3.000 metaka 30mm u minuti. Ruši brdo, a ne kuću.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

- Po broju operativnih tenkova mi smo prvi ili drugi u Evropi. Za ono što znam, mogu da vam kažem 15 zemalja, mi smo sabirali, koje nemaju toliko tenkova. Proporcionalno broju stanovnika, veličini teritorije.

- Nećemo ni da dajemo, ni da prodajemo. Ne dam ja, a i da stigne do generala, on neće dati.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

- Proporcionalno, imamo jednu od najsnažnijih armija.

- Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja - rekao je on.

Vučić je istakao razornu moć raketa "Ataka" koje koriste helikopteri Mi-35.

Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju "kraj tenka" zbog rata u Ukrajini.

Govoreći o nabavci novih oklopnih vozila, predsednik je pitao Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra za materijalne resurse, da li će biti realizovane kupovine, a potom kroz smeh poručio:

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

- Eno Mali se odmah buni. 

Obilazeći artiljerijske sisteme, predsednik Vučić je rekao da se "Gvozdika" odlično pokazala u Ukrajini, a potom skrenuo pažnju na višecevne bacače raketa.

- Ovo je ono što najviše fali u Ukrajini. Zato su im HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti. Siniši je pozlilo, pogledajte ga - kazao je on. 

Vučić je skrenuo pažnju na ubojnost sistema "Kornet", ističući da za malu cenu može uništiti izuzetno skupe sisteme.

Defile Vojske Srbije

Posle prikaza dejstva helikoptera počeo je defile pripadnika Vojske Srbije. Među vojnicima su i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

Tokom defilea iznad aerodroma u Batajnici leteli su avioni "MiG-29", "Supergaleb", kao i jurišni helikopteri "Mi-35".

Iznad aerodroma su potom leteli helikopteri - jurišni "Mi-35" su dejstvovali po uslovnim ciljevima na zemlji, dok su transportni helikopteri "Mi-17" desantirali timove specijalaca.

Padobranci započeli prikaz

Predsednik Vučić stigao je na vojni prikaz.

Kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Alo

 

 

- Oficiri, podoficiri, vojnici, zdravo - pozdravio ih je predsednik.

Data je dozvola za početak prikaza, a padobranci 63. padobranske brigade izvode skokove. Prikaz sposobnosti počeo je demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

 

Postrojena Vojska Srbije

U glavnom programu prikaza sposobnosti Vojske Srbije"Zastava 2024", danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, učestvovaće lovci, "migovi-29", biće prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, "orlovi G-4" će simulirati dejstva po ciljevima na zemlji, a posetioci će imati priliku da na nebu vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele" i "game-2".

 

Smotri će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za posetioce je pripremljen letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO i defile jedinica VS.

Početak manifestacije u kojoj će učestvovati više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa 2.500 sredstava naoružanja i opreme i više od 50 vazduhoplova, zakazan je za 11 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kapije vojnog aerodroma biće otvorene u 9.30, a posetioci će biti u prilici da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju, sve do 15 časova.

Biće, takođe, prezentovana sredstva koja razvija naša odbrambena industrija, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, među kojima se ističu protivoklopni raketni sistem "Kornet", samohodni višecevni lanseri raketa "Oganj", samohodne haubice "nora 155mm", borbena oklopna vozila "lazar", "MRAP", "miloš", "hamer", dronovi, helikopteri Mi-35, X-145M, modernizovani avioni "mig-29 SM", protivvazduhoplovni raketni sistemi FK-3, XQ-17, "Pancir", besposadna vozila "mali miloš" i širok spektar savremenih optoelektronskih sredstava i naoružanja i vojne opreme specijalnih snaga.

- Pozivam građane da dođu na vojni aerodrom u Batajnici i da vide brojno savremeno naoružanje i vojnu opremu, ali i da se uvere u snagu svoje vojske, koja sve više jača na dobrobit svih građana naše zemlje - poručio je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao i pripremama za "Zastavu 2024".

Vučić: Prikaz naših 500 dronova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da misli da su uspesi Srbije najvidljiviji u vojsci i pozvao građane da danas dođu na Batajnicu i uvere se:

- Da uporedite vojsku koju je Ponoš uništavao topeći tenkove, prodajući strele, šila, igle, zolje, uništavajući ih za račun i u ime tuđih interesa. Ono što će građani moći da vide gotovo apsolutno nije postojalo u to vreme. Sve je izrađeno u poslednjih 10 godina.

Predsednik je najavio da će danas prvi put biti prikazano 500 naših dronova, koji nanose ogromnu štetu, ali i neki drugi dronovi i novi helikopteri sa Kipra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (97)

Loading
Reas

20.09.2024 10:24

Vojska Srbije opremljena i spremna da cuva Srbiju

Gomeljski

20.09.2024 10:25

Slika za ponos. Srpska vojska u punoj snazi.

Marko

20.09.2024 10:26

Vojska je stub odbrane svake zemlje i zato Srbija ne mora da brine, nikad nismo imali jaču vojsku.

Mika

20.09.2024 10:26

Vojska Srbije je zahvaljujuci sadasnjoj vlasti na celu sa Vucicem, ojacala, opremila se, a time postala garant mira, ne samo Srbije vec i zemalja u regionu.

Ana

20.09.2024 10:26

Vojska Srbije je jaka i modernizovana, zahvaljujuci ulaganjima u nju

Maja

20.09.2024 10:27

Drago mi je kada vidim koliko srpska vojska napreduje.

Goran

20.09.2024 10:27

Naša vojska nikad nije bila bolje opremljena i bolje obučena nego sada.

Sanja

20.09.2024 10:27

Srbija danas moze da se pohvali vojskom koja je sve snaznija I jaca

Nikola

20.09.2024 10:27

Možemo da vidimo našu vojsku u pravom svetlu

Una

20.09.2024 10:27

Posle Ponosevog unistavanja srpske vojske,uspeli smo da se uzdgnemo i ojacamo.Ponosni smo na novu i jacu srpsku vojsku.

Olivera

20.09.2024 10:27

Odličan prikaz snage Vojske Srbije! Drago mi je da se ulaže u modernizaciju i razvoj naše vojske.

Lazo

20.09.2024 10:27

Snažna i jaka vojska, je garant našeg mira i bezbednosti

Bojan

20.09.2024 10:28

Svi samo možemo biti ponosni na našu vojsku koja nikad nije bila u boljem stanju.

Dada99

20.09.2024 10:28

Prikaz vojne spremnosti pod Vučićevim vođstvom jasno pokazuje da Srbija neće dozvoliti nikome da ugrozi njen suverenitet. Ovako se čuva mir i sigurnost naše zemlje.

Nikola

20.09.2024 10:28

Velike su sposobnosti nase vojske. Ulaze we sve vise u novu vojnu opremu zahvaljujuci sadasnjoj vlasti

Nevena

20.09.2024 10:28

Svaka čast na organizaciji! Ova manifestacija pokazuje koliko smo napredovali u odbrambenoj industriji.

MARIJA

20.09.2024 10:28

Nasa vojska je znacajno ojacala poslednjih godina nabavkom savremenog naoruzanja.

Ceca

20.09.2024 10:28

Vojska Srbije je garant stabilnosti I bezbednosti.

Dada99

20.09.2024 10:28

Vučić je ozbiljno unapredio sposobnosti Vojske Srbije, a ova prezentacija u Batajnici je dokaz da Srbija postaje sve jača i sigurnija. Ponosni smo na našu vojsku!

Dea

20.09.2024 10:29

Srbiju sada ima ko da cuva.Ponosni smo na nasu vojsku,nasu vojnu opremu.

Sneza

20.09.2024 10:29

Vojska Srbije će uvek biti tu da brani svoju zemlju

raka

20.09.2024 10:29

Jačanje vojske je jedan od prioriteta države. Danas imamo vojsku koja je desetostruko jača nego ranije, samim tim investiramo u bezbednost naše zemlje.

Marko

20.09.2024 10:29

Vučiću, hvala ti što jačaš vojsku i osiguravaš bezbednost naše zemlje!

SONJA

20.09.2024 10:29

Za jaku drzavu je neophodno da ima dobro organizovanu vojsku

Dada99

20.09.2024 10:29

Ova demonstracija snage Vojske Srbije pokazuje koliko je država posvećena očuvanju svoje bezbednosti. Vučićev rad na jačanju odbrambenih kapaciteta garantuje stabilnost i sigurnost.

tika

20.09.2024 10:30

Opremljenost naše vojske je na zavidnom nivou jer država usmerava svoje napore ka vojnoj neutralnosti.

Kristina

20.09.2024 10:30

Impresivno! Prikazivanje naših sposobnosti je odličan način da pokažemo našu snagu i jedinstvo.

Nikola

20.09.2024 10:30

Ova zemlja je konstatno ulagala u našu vojsku i zato danas je naša vojska naš ponos.

LOLA

20.09.2024 10:30

Svaki segment nase drzave je stabilan kao i vojska koja nikada nije bila jaca i modernija.

mika

20.09.2024 10:30

Ulaganja, koja država vrši u opremanje Vojske, garantuju da ćemo u budućnosti biti sposobni da branimo svoj narod i teritoriju.

Uroš

20.09.2024 10:31

Oduševljen sam raznovrsnošću opreme i tehnike! Ovo je pravi korak napred za Srbiju.

Vuk

20.09.2024 10:31

Budimo ponosni na nasu Vojsku Srbije. Drzava nikada vise nije ulagala u opremanje i osposobljavanje vojske!

olivera

20.09.2024 10:31

Snažna vojska je temelj svake države. Drago mi je da smo svedoci napretka i profesionalizma koji se prikazuje.

Lazar

20.09.2024 10:31

Divno je videti da imamo sposobnu i modernu vojsku.

Mara

20.09.2024 10:31

Svi smo ponosni na nasu vojsku Srbija danas ima vojsku za primer!

Bogdana

20.09.2024 10:31

Naša vojska je iz dana u dan sve jača. Predsednik Vučić je omogućio vrhunsku opremu i oružje, a obučenost vojnika garantuje da ćemo biti među vodećim silama na kontinentu.

žika

20.09.2024 10:31

Mislim da imamo najjacu bezbednosnu snagu Zapadnog Balkana, najvaznije je zastiti zemlju! Bravo predsednice!!!

Miloš

20.09.2024 10:31

Naša vojska se razvija i jača, a to je od izuzetne važnosti za budućnost.

Taki

20.09.2024 10:31

Srbija ima najsavremenije naoruzanje i vojnu opremu.Nasa vojska je nas ponos.

ZLAJA

20.09.2024 10:31

Danas ćemo videti sa čime raspolažemo nadam se na oduševljenje svih

žile

20.09.2024 10:32

Bravo za Batajnicu, da pokažemo svima u regionu, a i šire, kakvu jaku vojsku imamo sada.

Milica

20.09.2024 10:32

Sva sreca u Vucica pa je obnovio vojsku i ima puno toga da se vidi, da je Ponos ostao, gledali bi vrapce na nebu

Slavica

20.09.2024 10:32

Bravo za Vučića i sve koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja!

Lena

20.09.2024 10:32

Ponosni smo na vojnu sposobnost naše države.

Maja

20.09.2024 10:32

Ovaj prikaz ne treba propustiti, svako treba da dođe i vidi šta Vojska Srbije danas poseduje i koliko je napredovala od vremena Ponoša.

Ana

20.09.2024 10:33

Danas cemo doziveti pravi spektakl u Batajnici jer imamo jaku i opremljenu vojsku.

Ruska bokerica

20.09.2024 10:33

I naš predsednik Vučić vrhovni komandant je na prikazu sposobnosti Vojske Srbije Zastava2024 u Batajnici .

Maja

20.09.2024 10:33

Drago mi je kada vidim koliko napreduje srpska vojska.

Siniša

20.09.2024 10:33

Prikazivanje 500 dronova je spektakularno! Srbija postaje lider u regionu.

Sandra

20.09.2024 10:33

Lepo je videti nasu vojsku u ovolikom broju!

Dana

20.09.2024 10:34

Uvek je lepo videti našu vojsku u punom sjaju. Hvala predsedniče na ovoj prilici!

Miša

20.09.2024 10:34

Konačno smo vojsci vratili ugled i čast koji joj pripada, zahvaljujući predsedniku Vučiću.

mile

20.09.2024 10:34

Verujem da ce danas Vojska Srbije pokazati svoje sposobnosti i da ce biti veoma uspesan dogadjaj.

Mima

20.09.2024 10:34

Ovo je isključivo Vučićeva zasluga i zahvaljujući njemu i njegovoj politici Srbija ima vojsku za svaku pohvalu.

Cale

20.09.2024 10:34

Zahvaljujuci Vučicu Srbija ima cime da se ponosi!

Ruska bokerica

20.09.2024 10:34

Na našoj bataji sve vrvi od vojske i vojnog oružja.

Ana

20.09.2024 10:35

Jaka vojska je preduslov da našu zemlju niko ne dira i da možemo vodi nezavisnu i slobodnu politiku.

Ana

20.09.2024 10:35

Vojska Srbije je nakada jaca! Srbija je ponosna!

Lena

20.09.2024 10:35

Jaka vojska, jaka i stabilna država. Ponos Srbije.

Jana

20.09.2024 10:35

Vojska Srbije konačno sa ponosom može da predstavi svoje naoružanje.

Dejan

20.09.2024 10:35

Snaga naše vojske je snaga naše države. Ponosan sam na sve pripadnike Vojske Srbije!

Rea

20.09.2024 10:35

Zajvaljujuci nasoj jakoj vojsci Srbija je bezbedna zemlja.

Maja

20.09.2024 10:35

Jacanje vojske je u skladu sa vodjenjem politike mira i stabilnosti

Porucnica Suzana

20.09.2024 10:35

Kolege, srecan Vam danasnji prikaz sposobnosti, najvaznije da sve protekne bezbedno i na vrlo profesionalnom nivou.

mare

20.09.2024 10:35

Vojska Srbije je sada znatno vestija i jaca zbog modernizacije vojne opreme, jaka drzava podrazumeva cvrst odbrambeni zid.

mare

20.09.2024 10:35

Vojska Srbije je sada znatno vestija i jaca zbog modernizacije vojne opreme, jaka drzava podrazumeva cvrst odbrambeni zid.

Milan

20.09.2024 10:35

Naša vojska je respektabilna vojna sila. Spremna da u svakom momentu štiti suverenost zemlje

Mima

20.09.2024 10:35

Gradjani Srbije ne moraju da brinu jer nebo dan Srbijom čuvaju orlovi

Ruska bokerica

20.09.2024 10:35

Vojska postrojena na aerodromu Batajnica vojno oružje i tehnika sve po koncu bravo.

Rada

20.09.2024 10:35

Jaka vojska je pokazatelj jacine i spremnosti drzave.

Mara

20.09.2024 10:36

Zahvaljujuci Vucicu Srbija opet ima vojsku za primer!

Sale

20.09.2024 10:36

Nikada se više nije ulagalo u vojsku i naoružanje, sve to zaslugom predsednika Vučića.

Mišo

20.09.2024 10:36

Ovaj događaj pokazuje koliko je važna snažna vojska za našu budućnost. Ponosan sam na našu armiju!

Lana

20.09.2024 10:36

Vojska Srbije je nikada razvijenija i snažnija.Srbija je ponosna!

Una

20.09.2024 10:36

Cela Srbija je ponosna na vojsku koja je jaka i dobro opremljena

ivan

20.09.2024 10:36

Danas je veliki dan za našu Vojsku ponosan sam što je naša Vojska napredovala u svakom pogledu

Olja

20.09.2024 10:37

Nikada nismo imali jacu i bolju vojsku,vojska koja je u punoj snazi i najsavremenije opremljena.

Ruska bokerica

20.09.2024 10:37

Prikaz vojne sposobnosti naše vojske je prikaz za naš narod ali i za mrzitelje srba i Srbije da vide kolko je danas jaka vojska Srbije.

Sasa

20.09.2024 12:01

Budimo ponosni na nasu Vosjku Srbije. Ulaganjem u vojsku,opremanjem dobijamo jaku cvrstu i snaznu vojsku! Zivela Vojska Srbije!