litijum
Foto: Alo/Alo

Evropska komisija prepoznala je da će Srbija igrati ključnu ulogu u u daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije, posebno u integraciju u evropske industrijske lance dopremanja. 

Sa obilnim strateškim sirovinama poput bakra i litijuma, Srbija će biti ključna za prelazak na zelenu energiju, što se u EU već dugo planira, zaključak je SeeNext izveštaja.

U julu 2024. godine EU i Srbija potpisale su Memorandum o razumevanju kojim se uspostavlja strateško partnerstvo usmereno na održive sirovine, lance vrednosti baterija i električna vozila, piše Nova ekonomija.

Rudarenje

Printscreen

 

 

Jačanje sektora

Ovo partnerstvo ima za cilj i jačanje rudastva u Srbiji i mogućnosti prerade (posebno litijuma), a u skladu sa ciljevima zelene tranzicije EU, navodi se u izveštaju koji se bavi mineralima, metalima i kritičnim sirovinama u jugoistočnoj Evropi.

Prema izveštaju SeeNext, ovaj sporazum čini Srbiju ''centralom u Evorpskoj budućnosti zelene energije''.

Što se tiče rasporeda vlasništva, Srbija je glavni investitor, koja ima većinski udeo u dve eksploatacijske kompanije. Sledi Kina kao drugi najveći investitor, s vlasništvom nad kompanijom za rudarenje bakra Zijin Copper bor. Srbija Zijin Mining drži više od polovine prometa i gotovo 14 posto zaposlenih u sektoru.

Do 2022. eksploatacija metalnih ruda porasla je za 38,2 posto, premašivši 31 milion tona.

Ovo značajno povećanje vađenja rude metala činilo je 23,3 odsto ukupnog izvoza Srbije u 2022. godini. U istoj je godini ukupna industrija Srbije porasla za 1,7 odsto, a najveći deo tog rasta podstaklo je rudarstvo, posebno vađenje rude metala, koje je zabeležilo rast od 72, 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju.

(Psolovni.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading