Dubravka Đedović Handanović
Foto: Printscreen/Printscreen

Miroslav Aleksić danas je po ko zna koji put postavio pitanje šta je interes i zašto da za 690 miliona za 40 godina kopamo litijum?
 
Ministarka Dubravka Đedović Handanović odgovorila je da Republika Srbija ima veliki potencijal za doprinos energetskoj tranziciji i razvoju električnih vozila. Naši prirodni resursi i strateška pozicija pružaju nam osnovu za razvoj snabdevačkih lanaca, što će biti od koristi za našu zemlju uz primenu najviših ekoloških i socijalnih standarda.
Uvođenje zabrane na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u Republici Srbiji dovelo bi do višestrukih negativnih posledica ne samo na ekonomiju zemlje već i u njenom geopolitičkom pozicioniranju, ujedno bismo bili prva zemlja i jedisntveni u svetu u zabrani eksploatacije litijuma i bora, rekla je Đedović i nastavila:

 


 
- Kada se govori iz ugla ekonomije, treba imati u vidu brojne benefite. Planirana investicija iznosila bi minimum 2,55 milijardi evra (na osnovu podataka iz 2021. godine, a sigurno se očekuje da bude i veća), što bi ujedno bila najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Republike Srbije. U fazi izgradnje projekta „Jadar” bilo bi otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija. Projekat ima potencijal da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila, pa i same proizvođače električnih vozila. Po procenama ekonomske studije sve te investicije imaju kapacitet da kreiraju preko 20,000 visokvalifikovanih radnih mesta. Pa se ukupan efekat na BDP očekuje u iznosu od 11-12 milijardi evra ili preko 16% BDP-a.
 
Ministarka je objasnila i kako se vidi razvoj kroz rudarenje: 

 

- Srbija je zemlja koja je srazmerno svojoj veličini bogata mineralnim resursima. Naš cilj je da se to bogatstvo koristi u interesu naših građana  i da stvaramo uslove za održivo rudarstvo, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Na tome ćemo raditi kroz unapređenje regulative, izradu strateških dokumenata i saradnju s međunarodnim partnerima, koji mogu da nam prenesu najbolja svetska iskustva. Pratimo aktivnosti EU na planu definisanja odnosa prema kritičnim mineralnim sirovinama, koje su važne za privredni razvoj i potrebe novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, jer želimo da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim
 
 
Miroslav Aleksić je kao pokvarena ploča opet pitao zašto ne slušaju SANU, pa je onda dobio odgovor koji ga je i ućutkao od Ministarke Đedović:

- U predlogu izmena zakona poziva se na Srpsku akademiju nauka I umetnosti. Nije SANU stao protiv ovog projekta,  nego određeni pojedinci, a svakako ne institucija i to je tendeciozno iskorišćeno da se predstavi kao stav naših najistaknutijih akademika! Ovde pričamo o Slobodanu Vuksanoviću, predsedniku odbora za energetike SANU, koji je ujedno javno pre neki dan rekao da bi moratorijum na litijum bio kapitulacija društva i da zabrana ne vodi nigde.
 
Simpozijum u SANU nije bio javna rasprava, takvih skupova je do sada u Akademiji bilo na stotine, većina se bavila temama važnim za društvo, ali nijedan od njih nije bio zloupotrebljen za zasenjivanje nestručne javnosti, poput ovoga o projektu Jadar. Nešto što je zaista moglo da pokrene pravi stručni dijalog u akademskoj atmosferi i bez unapred određenih stavova, iskorišćeno je kao presuda, kao argument da tu nema šta više da se razgovara. Javno mnjenje je tako poverovalo u rečenice: „SANU se izjasnila!“ ili „SANU je rekla!“ i to bez ikakve rezerve, mada prema istraživanju IPSOS-a, četiri petine tog istog javnog mnjenja ne može da navede nijednog sadašnjeg člana Akademije, a preko devedeset procenata nije nikada prisustvovalo nekom događaju u SANU.
 
 Na pitanje zašto se baterije prave u Makedoniji, Mađarskoj, ministarka je rekla:


- Baterije se prave i u Srbiji, u Subotici, naši ljudi su patentirali jedinstvenu bateriju na litijum LFP bateriju, koju su testirali evropske automobilske kuće i za koju sirovine nabavljaju iz Kine, ali to vam se ne uklapa u vašu priču o tome da je srbija kolonija pa to ne pominjete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (16)

Loading
Julija

10.10.2024 18:44

Svaka joj čast na strpljenju. Opozicija tamo samo provocira i ništa drugo.

Sanja

10.10.2024 18:45

Opozicioni lideri su obicni prevaranti I manipulatori.

Srna

10.10.2024 18:45

Opozicija ne zna vise sta da kaze pa samo pricu vrti u krug, postaju smesni.

Ivana

10.10.2024 18:45

Kopanje litijuma je velika razvojna šansa Srbije, naravno uz poštovanje svih ekoloških propisa.

milica

10.10.2024 18:45

Opozicionar Aleksić se nije pitao kada su dali dozvolu Rio Tintu da dođe u Srbiju i vrše istraživanja, a sada ga boli što će Srbija da napreduje zahvaljujući rudi.

Pera

10.10.2024 18:46

Ministarkina izjava je zasnovana na argumentima.

Aca

10.10.2024 18:46

Србија никада неће бити ничија колонија!

gundjalo

10.10.2024 18:47

MIKI ALEKSIC JE POTPUNO IZGUBLJEN COVEK ON VISE NE ZNA STA RADI NI STA PRICA

Sale

10.10.2024 18:47

Србија је слободна држава и није ничија колонија нити ће то икада бити!

Milja

10.10.2024 18:48

Svaka čast ministarki Đedović na hrabrosti i beskompromisnoj borbi za interese Srbije! Dok Aleksić pokušava da destabilizuje javnost, ona odlučno vodi zemlju kroz energetske tranzicije.

Milentije

10.10.2024 18:48

Dok Aleksić ponavlja iste lažne priče, ministarka Đedović je jasno pokazala da Srbija ide napred. Njeni argumenti su utemeljeni na činjenicama, dok Aleksić koristi populizam i prazne reči kako bi obmanuo narod.

Jova

10.10.2024 18:48

Dzabe Aleksic negoduje kada opozicija ni samu sebe ne podrzava.

Stefan

10.10.2024 18:49

Dali su im odgovore sto hiljada puta a oni idalje terorisu i parlament i narod Srbije

Simonida

10.10.2024 18:50

Opozicija nista pametno nikada nije imala da kaze.