Velika Albanija
Privatna arhiva
Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Neprimetno od međunarodne zajednice, Albanija i Kosovo, koje je naseljeno gotovo samo još Albancima, približavaju se velikim koracima, dodaje list.

Predlog o zajedničkom predsedniku, lansiran pre nekog vremena, nestao je, prema Bliku, nakon međunarodne kritike, brzo u ladicama kancelarijskih stolova.

„Međutim stvaranje zajedničke carine već je sprovedeno. Ukidanje granica između Albanije i Kosova od januara iduće godine izazvalo je strah među drugim narodima na Balkanu, jer vekovima „spavajući“ projekat „prirodne Albanije“ predviđa aneksiju teritorija susednih država u kojima žive Albanci“, objašnjava list.

Dodatan vetar u jedra tog projekta, dodaje list, dao je proteklih dana Hašim Tači koji je zatražio korekciju granica, to jest ujedinjenje Kosova i Preševske doline.

„Blik“ prenosi da na teritoriji oko Preševa, Bujanovca i Medveđe na jugu Srbije živi, prema procenama, do 100.000 Albanaca, koji se ne osećaju privrženi Beogradu.

Švajcarski dnevnik upitao se koje bi teritorije obuhvatila Velika Albanija, podsećajući da to odbijaju EU i SAD.

„Srž bi bila današnja Albanija i Kosovo, a pored toga u Makedoniji živi oko pola miliona Albanaca, uz jug Srbije i par desetina hiljade u Crnoj Gori. Takođe i na regione u Grčkoj velikoalbanski teoretičari kao što su Kočo Danaj imaju pik, iako Grčka nije priznala niti jednog Albanca kao pripadnika manjine. Sve ukupno radilo bi se o šest miliona ljudi“; tvrdi „Blik“.

Nemački ekspert za Albaniju Andreas Vildermut rekao je, kako prenosi „Blik“, da Albanija i Kosovo žele da stvore što je više moguće jedinstva, što je, prema njemu, legitimni cilj, jer se ne mogu njima odbijati pravila koja su u EU standardi.

Komentari (4)

Цицка

07.08.2018 20:10

Прочита човек овакав наслов "Великим корацима започето стварање велике Албаније..."а онда погледа мало ниже иде наслов Раскинули Гастоз и Теодора или Слоба и Кија , мислим да нам зато овако иде . Него када би ми због овог дешавања сазвали некако неку Светску конференцију по овом питању самовоље а и по питању санкција Ирану ипак не може да се по свету ради како коме прдне на памет, можда је у томе проблем што свет прелази преко свега што није легално а и морално и нормално .

Zdenko

07.08.2018 20:15

Po logici Nemackog eksperta po pitanju Velike Albanije , i Turci bi trebalo u Nemackoj da traze svoju teritoriju, jer ih u Nemackoj ima preko 20 miliona,maltene kao 3 sadasnje Srbije i ujedine se sa Turskom.To je legitimno i po standardima EU!

nada

07.08.2018 20:49

Pusti snovi albanaca bi se ostvarili kada bi sve ove zemlje sedele skrstenih ruku i tek tako poklonili deo svoje teritorije!!!!!!!!!!! Pa to bi svi radili - naprimer Svajcarska bi bila zbrisana sa karte jer bi jedan deo uzela Italija, drugi deo Nemacka a treci Francuska i to nije jedini primer ! Ko je ovde lud ? Ne crtajte nikakvekarte !!!!!!!!!!!!

XXL

07.08.2018 23:38

Osim nepokretnosti koje srbi prodaju šiptarima na jugu Srbije od njih treba oduzeti i svo legalno registrovano lično oružje kako ne bi bili remetilački faktor u tome procesu, a SVE u skladu sa novim Zakonom o oružju i municiji koji je doneo ovaj Režim.