KO ĆE NA MEGDAN TRAMPU? Američke demokrate već traže novog kandidata za izbore 2024. godine!
Tanjug

Ono zbog čega su demokrate zabrinute jeste Bajdenovo zdravstveno stanje. Nakon nekoliko padova, dremki na javnim mestima i brkanja lončića, sve su glasniji oni koji smatraju da neko drugi mora da predstavlja tu stranku u sudaru s Trampom, koji je već najavio da će se ponovo kandidovati na izborima 2024. godine.

„Njujork tajms“ je za vikend objavio veliki izveštaj o potencijalnim kandidatima, a na prvom mestu kao najrealniji kandidat trenutno je aktuelna potpredsednica Kamala Heris. Ona ima veliki ugled među kolegama i glasačima, a nedavno je nakratko i preuzela predsednička ovlašćenja dok je Bajden bio na lekarskim pregledima.

KO ĆE NA MEGDAN TRAMPU? Američke demokrate već traže novog kandidata za izbore 2024. godine!

EPA/ Samuel Corum

 

Ona bi, ukoliko pobedi, postala i prva žena na čelu SAD.

„Drugoplasirani“ je Pit Butidžidž, koji je je osam godina bio gradonačelnik Saut Benda u Indijani.

Visokokotirane su još dve žene, senatorke iz Masačusečca Elizabet Voren i Ejmi Klobučar iz Minesote.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper, kome mandat ističe upravo 2024. godine, još jedan je od potencijalnih kandidata, kao i Mič Londri, advokat i političar koji je osam godina bio gradonačelnik Nju Orleansa.

Od žena tu je i Đina Rimondo, koja je od guvernerke Roud Ajlenda stigla do sekretarke za trgovinu u Bajdenovoj administraciji, ali glavni nedostatak joj je što je demokrate smatraju previše umornom da bi mogla da zasedne na čelo Bele kuće. Jedna od „klimavijih“ varijanata je i Grečen Vitmen, koja je trenutno na poziciji guvernerke Mičigena, zbog čega neki smatraju da prvo treba da se fokusira na reizbor na sadašnjoj funkciji.

KO ĆE NA MEGDAN TRAMPU? Američke demokrate već traže novog kandidata za izbore 2024. godine!

Foto: Printscreen

 

Fil Marfi, guverner Nju Džerzija, zasad nema sjajnu reputaciju, pa mu se savetuje da sačeka sa nominacijom i poradi na svojoj promociji.

Džej Robert Priker, guverner Ilinoisa i bogataš, ima samo ta dva aduta, koja bi mu mogla pomoći u ovoj trci, a poslednja na listi je Stejsi Abrams, koja je više puta isticala da bi želela da se kandiduje na izborima, ali se njene šanse procenjuju kao minimalne.

Ako Bajden, ipak, odluči da ide po drugi mandat, očekuje se da ga stranka podrži kao najjačeg, uz Kamalu Heris, takmaca Donaldu Trampu, koji je željan osvete za prošle izbore koje i dalje smatra nelegitimnim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading