ŠTA ZA SRBIJU ZNAČI ENERGETSKA KRIZA KOJA DRMA EVROPU Ruski gas NIŠTA ne može da zameni, koga će više boleti zapadne sankcije?
epa/ROMAN PILIPEY

„Uopšteno govoreći o situaciji u Ukrajini ili u Evropi, ljudi često govore da Katar može da zameni ruski gas, a 30-40 odsto isporuka gasa (u Evropu) dolazi iz Rusije. Mislim da niko ne može da zameni Rusiju u tom pogledu, nažalost. Za sada nemamo tako obimne isporuke“, rekao je katarski ministar, prenosi "Investing".

Istog dana, reagujući na odluku Nemačke da u okviru sankcionisanja Rusije zbog upada u Ukrajinu obustavi sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev naveo je da će cene gasa u Evropi dostići 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

CENA GASA 2.000 DOLARA Medvedev: Dobro došli u novi svet gde će Evropljani skupo plaćati...

„Pa dobro. Dobro došli u vrli novi svet gde će Evropljani vrlo brzo plaćati 2.000 evra za 1.000 kubnih metara prirodnog gasa“, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Medvedev, na društvenoj mreži "Tviter", prenosi "Biznis Insajder".

Pre toga je nemački kancelar Olaf Šolc saopštio da je Nemačka obustavila sertifikaciju gasovoda, dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Rusiji obećao sankcije koje će „jako boleti“.

Šta je sa Srbijom?

Srbija ne bi trebalo da, zbog ukrajinske krize, ima problema sa uvozom neophodnih količina prirodnog gasa iz Rusije, jer trenutno Srbija ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a postoje i bezbednosne rezerve.

Sporazum o ceni gasa od 270 dolara, kako je rekao, važi do početka juna, a polovinom marta odnosno početkom aprila počeće pregovori sa Rusima o novom gasnom ugovoru, za koji se nada da će biti zaključen za deset godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zeki

23.02.2022 11:53

Sta rece Borelj:da ce Rusiji staviti takve sankcije "da ce tako boleti"?Koga ce boleti?!Ja mislim pre da ce voleti EU i ostale pomocnike njihove!Zna se :ko drugome jamu kopa,sam u nju pada"!