MAKRON UBEDLJIV UPRKOS RAZOČARANJU Prvi rezultati pokazuju veliko vođstvo centriste (FOTO)
EPA

Prve projekcije su pokazale da je Makron dobio oko 57-58 odsto glasova. Takve procene su obično tačne, ali se moraju fino podesiti kako zvanični rezultati stižu iz cele zemlje.

Pobedu centrističkog, proevropskog orijentisanog Makrona, saveznici bi pozdravili kao odlaganje za mejnstrim politiku koju je poslednjih godina potresao izlazak Britanije iz Evropske unije, izbori Donalda Trampa 2016. i uspon nove generacije nacionalističkih vođa.

Makron će se pridružiti malom klubu - samo dva francuska predsednika pre njega su uspela da obezbede drugi mandat. Ali izgleda da je njegova margina pobede manja nego kada je prvi put pobedio Le Pen 2017. godine, što naglašava koliko Francuza nije impresionirano njim i njegovim domaćim rekordom.

To razočaranje se odrazilo na cifre izlaznosti, pri čemu su glavni francuski instituti za ispitivanje javnog mnjenja rekli da će se stopa apstinencije verovatno smanjiti na oko 28 odsto, što je najviše od 1969. godine.

Ovako izgleda projekcija kompanije "Ipsos" u Francuskoj na današnji dan:

MAKRON UBEDLJIV UPRKOS RAZOČARANJU Prvi rezultati pokazuju veliko vođstvo centriste (FOTO)

Ipsos

 

U pozadini ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija koje su usledile koje su pogoršale rast cena goriva, Le Penina kampanja je bila usmerena na povećanje troškova života kao Makronovu slabu tačku.

Obećala je značajno smanjenje poreza na gorivo, nula procenata poreza na promet osnovnih artikala od testenina do pelena, oslobađanja od prihoda za mlade radnike i stav „prvo u Francuskoj“ po pitanju poslova i socijalne pomoći. 

Makron je u međuvremenu ukazao na njeno ranije divljenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao da pokazuje da joj se ne može verovati na svetskoj sceni, dok je insistirao da ona još uvek gaji planove da povuče Francusku iz Evropske unije – što ona poriče.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading