NIJE KAO NEKAD Evropljani više nisu toliko zadovoljni životom
Foto: EPA/Cristian bruna

Građani Evropske unije su u prošloj godini bili nešto manje zadovoljni svojim životom nego 2018. godine, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Zadovoljstvo životom u EU palo je u proseku za 0,1 bod sa 7,3 na 7,2 odsto, a razlog je navodno uticaj pandemije.

Najzadovoljniji su, pokazuje evropska statistika, stanovnici Austrije, Finske, Rumunije i Holandije, dok je najlošije bilo u Bugarskoj.

U poređenju sa 2018.godinom, ukupno 14 zemalja EU je zabeležilo pad ukupnog zadovoljstva životom, a najlošiji rezultati su zabeleženi u Irskoj, koja je pre četiri godine bila na vrhu liste sa 8,1 poen, dok je sada iznosi 7,3 boda u prošloj godini. Iza Irske slede Francuska i Danska.

Sa druge strane novim životnim okolnostima su nešto zadovoljniji u Litvaniji, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumuniji u kojoj su zabeleženi i bolji rezultati.

Iz Eurostata objašnjavaju da je zadovoljstvo životom u EU povezano sa stepenom obrazovanja. Postoje dva obrasca i to prvi da se zadovoljstvo životom smanjuje sa godinama i drugi da raste sa stepenom obrazovanja.

- Brojevi pokazuju da su obrazovaniji pojedinci zadovoljstvo životom u EU ocenili nižom ocenom nego 2018. godine, dok su oni sa osnovnim obrazovanjem dali istu ocenu. Takođe u prošloj godini ocena zadovoljstva životom bila je 7,5 za one između 16 i 29 godina , a 6,9 za starije od 65 godina, navodi Eurostat.

Kako bi se poboljšalo zadovoljstvo životom u Evropi, Komisija EU je odlučila u avgustu da počnu da se primenjuju nova pravila za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

U skladu sa time, roditelji imaju dodatna prava, među kojima je i pravo na fleksibilno radno vreme.

Direktiva o ovom konkretnom zakonu ima za cilj i povećanje učešća žena na tržištu rada. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading