MAĐARSKA SKLOPILA DIL SA IZRAELOM! Stiže moćna mašina!
Foto: Shutterstock

Nedavna poseta visokih državnih funkcionera Mađarske Izraelu rezultirala je sklapanjem novog aranžmana u oblasti odbrane. Mađarska, naime, već nekoliko godina intenzivno modernizuje svoju armiju, koja se u velikoj meri zasnivala na zastareloj opremi iz vremena bivšeg SSSR-a. Najnoviji korak u tom pravcu preduzet je sklapanjem ugovora o kupovini trenutno najmodernijeg radarskog sistema na svetu.

Ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovnički je, gostujući u emisiji TV Hir, potvrdio da je reč o radarskoj tehnici koja je deo izraelskog odbrambenog raketnog sistema „Gvozdena kupola”. Isporuku radara i norveško-američkih projektila, koji su komponente sistema brze odbrane, najavio je za januar naredne godine. Ministar je napomenuo da je Mađarska pokrenula veliki program vojne i odbrambene modernizacije 2016. godine i dodao da se to pokazalo kao dobra odluka, u svetlu tekućeg rusko-ukrajinskog rata.

On je u društvu predsednice Katalin Novak imao uvid u sistem „Gvozdena kupola”, tokom zvanične posete Izraelu, gde su boravili na na poziv predsednika i novoizabranog i odlazećeg premijera te zemlje. Mađarska, kaže on, kupuje vojnu opremu kako bi ojačala svoj sistem protivvazdušne odbrane i svoje trupe, sa ciljem da novi sistem pokriva celu teritoriju zemlje.

Bilateralne odnose dveju zemalja ocenio je kao veoma dobre i to već duže vreme, posebno kada je u pitanju saradnja u oblasti odbrane. Osim što su se u Izraelu upoznali sa „Gvozdenom kupolom”, ministar i predsednica su, kako su istakli, proučavali izraelsku „dobro struktuiranu visokotehnološku saradnju između izraelske odbrambene industrije, vojske i vazduhoplovstva”.

Na pitanje da li će biti dovoljno vojnika stručnih za upravljanje novim uređajima, Krištof Salaj-Bobrovnički nije dao direktan odgovor, ali je rekao da je u osnovnom interesu Mađarske da što više ljudi shvati da su „lično potrebni da bi se obezbedila bezbednost zemlje”.

„Važno je da izgradimo jaku, nezavisnu vojnu silu. Ako to urade sve zemlje članice NATO-a, onda će ovaj odbrambeni savez biti funkcionalan. Možemo da kupimo sve dronove, tenkove i drugu opremu na svetu, ali ako nema mađarskog vojnika koji može da se nosi s njima svojom obučenošću, odlučnošću i hrabrošću, onda to ne vredi mnogo”, dodao je on.

Prema ministrovim rečima, oružane snage Mađarske su neprekidno u stanju pripravnosti zbog situacije u Ukrajini, a to posebno važi za vazduhoplovstvo.

„Naše oružane snage su u stanju da reaguju i na neočekivane situacije”, rekao je.

Mađarska vojska dobila je nedavno i prve primerke novih borbenih vozila „links KF41”, čime je postala prvi korisnik tog sofisticiranog sredstva ratne tehnike, projektovanog u nemačkom „Rajnmetalu”. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, biće isporučeno ukupno 209 borbenih vozila tog tipa, za preoružanje mađarskih mehanizovanih bataljona, koji su do sada bili opremljeni tehnikom nasleđenom iz vremena Varšavskog pakta.

Jačanje mađarske vojske je deo programa „Zrinski 2026”, a obuhvata potpunu obnovu naoružanja – od automatske puške do tenkova. Planirano je da 46 pomenutih vozila stigne iz Nemačke, a da do kraja 2023. godine proizvodnja počne u novoj fabrici u mađarskom gradu Zalaegerseg, gde treba da budu izrađena još 163 vozila. Predviđeno je da se na poslu proizvodnje „linksa” okupi i obuči odgovarajući kadar i da ta fabrika kasnije postane jezgro mađarske vojne industrije.

U međuvremenu se u Ministarstvu odbrane i delu vlade obavljaju određene organizacione i personalne promene.

„Vlada će uspostaviti nacionalni odbrambeni inovativni sistem povezan s međunarodnom mrežom. Kao deo tekućih reorganizacija ministarstva, „N7 National Defence Industry Innovation Holding Ltd” biće premešten iz Ministarstva tehnologije i industrije u Ministarstvo odbrane. Kompaniju će predvoditi odlazeći ministar za tehnologiju i inovacije Laslo Palković”, saopštio je ministar odbrane.

Reorganizacija je takođe uključila promene i racionalizaciju u ministarstvu na čijem je on čelu. Tako je Gašpar Marot, državni sekretar za razvoj odbrane, već napustio svoju funkciju, dok je njegove zadatke preuzeo Gabor Gion, državni sekretar za strateške analize. Salaj-Bobrovnički je pohvalio Marotov rad i doprinos u pripremi programa razvoja odbrane i vojske Mađarske, mada nije odgovorio na pitanje da li postoje i drugi razlozi za odlazak državnog sekretara, osim racionalizacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading