NEMAČKA UŽURBANO JAČA VOJSKU Evo šta je upalilo alarm u Berlinu
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Rat u Ukrajini probudio je evropske zemlje koje su redom, tokom trideset i više prethodnih godina uglavnom štedele na ulaganjima u vojsku. Od završetka Hladnog rata, ušuškani u kolektivnu bezbednost kroz članstvo u NATO paktu, Evropljani su bili usmereni na rast standarda  i osvajanje novih tržišta.

Političari sada ne slušaju žalbe građana koje niko ne pita kako se nose sa rastom cena i troškovima života koji muče čak i bogate Nemce. U Berlinu užurbano rade na povećanju vojnih kapaciteta. To nije jednostavan posao jer je Nemačka tokom poslednjih 20 godina često menjala odbrambene prioritete. Počelo je od ukidanjem regrutacije 2011. godine, kao program štednje nakon Svetske ekonomske krize. Tokom 2012. smanjen je broj baza i ljudstva zbog čega su rasformirane tri brigada - sa jedanaest na osam.

U oktobru 2014. godine Bundesver je saopštio da ima hronične probleme sa vojnom opremom zbog čega nije u stanju da "ispuni NATO odbrambeno obećanje".

Tada je otkriveno da vojska ima neodgovarajuće i nepouzdano oružje zbog lošeg održavanja i nedostatka delova. Vrhunac primedbi je zabeležen 2016. godine kada je javno saopšteno da je većina lovačkih aviona i borbenih helikoptera neupotrebljiva. Iako Luftvafe ima 38.000 pripadnika.

Početak krize u Ukrajini, 2014. godine i aneksija Krima godinu dana kasnije, upalili su alarme u Berlinu. Tada je najavljen finansijski paket za vojni sistem  koja je trebalo da naraste na 185.000 aktivnih pripadnika. Osim toga, broj tenkova je trebao da bude povišen na 328 a predviđena je kupovina 131 oklopnog vozila pešadije tipa "bokser". Takođe, bilo je reči i o povećanju podmorničke flote i još važnije, nabavci novog aviona koji je trebao da zameni letelice tipa „tornado”.

Bundesver je 2014. godine ušao u program unapređene nemačko-holandske saradnje kroz koji su dve od ukupno tri brigade Kraljevske vojske Holandije prešle pod nemačku komandu. Prvo je holandska 11. Vazdušno-desantna brigada ušla u sastav nemačke Divizije za specijalne operacije. Nakon toga, holandska 43. Mehanizovna brigada je dodeljena Prvoj oklopnoj diviziji Bundesvera.  Sa druge strane, nemački mornarički bataljon je potpao pod komandu holandske mornarice.

Nemački ministar odbrane, Urusla fon der Lajen je 2016. godine predložila da u  Bundesveru mogu da služe pripadnici drugih nacija EU. Ta mogućnost  je odbijena ali, godinu dana kasnije je najavljeno da će češka 4. Brigada za brzo raspoređivanje i rumunska 81. Mehanizovana brigada biti integrisani u sastav nemačke 10. Oklopne divizije.

"TO BI RAZBILO NATO!" Bajden javno priznao strahove Zapada

U februaru ove, još tekuće godine, kancelar Olaf Šolc je najavio da će ulaganja u vojsku doseći dva odsto bruto društvenog proizvoda. Kada je Rusija započela vojnu intervenciju u Ukrajini, Nemačka je imala 183.638 pripadnika Bundesvera, što iznosi 2,2 vojnika na hiljadu stanovnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading