ZAŠTO SU JAJA TOLIKO POSKUPELA? Postoje dva razloga, evo ko je tu najviše zaradio
Pixbay

"Naći deset komada za manje od dva evra postalo je gotovo nemoguće. Jaja boljeg kvaliteta skuplja su i od 3 evra. Nesrazmera između proizvođačke cene i one na rafovima trgovinskih lanaca itekako je vidljiv", tvrdi Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

"Ko je sada tu zaradio, jesu li su to jedino trgovinski lanci, imaju li neko opravdanje za tako visoke cene, to se trenutno ne zna. Bilo bi jako dobro kad bi barem 60% te cene imao proizvođač koji je tamo u maloprodaji", kaže Brlošić za HRT.

"Ostvarujemo nekih 93% proizvodnje za sopstvene potrebe. Konkretno, to znači da smo u 2021. godini imali proizvodnju od nekih 730 i više milona jaja", kaže Igor Mikulić iz Hrvatske privredne komore.

"Jaja su jedan od fenomena"

"Jaja su jedan od fenomena koji se dogodio. Dva su razloga za to. Jedan je ptičji grip koja brani držanje živine na otvorenom, a drugi je dizanje standarda, sve više je podnog uzgoja, a ne kaveznog. Tu se možda dogodio mali dodatni skok u Hrvatskoj koji je veći nego u Evropi, ali tu se radi o dva ili tri posto.

I cena živine je skočila pa se malo smirila, a što se tiče goveda, naša proizvodnja uglavnom završava u izvozu. Cene u trgovačkim lancima su niže nego proizvođačke cene. Isto je s maslinovim uljem ako se mogu dobiti veće cene. Tu se radi o kupovnoj moći, a tu je problem kupovne moći hrvatskog potrošača", rekao je predsednik poljoprivredne komore Hrvatske, Mladen Jakopović.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading