TRAMP TUŽIO BIVŠEG ADVOKATA Zahteva ogromnu odštetu, a ovo su razlozi
Foto AP

Bivši predsednik SAD Donald Tramp tužio je svog bivšeg advokata Majkla Koena za više od 500 miliona dolara, navodeći kršenje odnosa advokata i klijenta, neosnovano bogaćenje i još mnogo toga, saznaje "Fox News".

Trampov pravni tim podneo je u sredu federalnu tužbu na više od 30 stranica američkom Okružnom sudu za južni okrug Floride.

"Ovo je radnja koja proizilazi iz Koenove višestruke povrede fiducijarne dužnosti, neosnovanog bogaćenja, konverzije i kršenja ugovora na osnovu Koenove prethodne službe kao Trampovog zaposlenog i advokata", navodi se u tužbi.

U tužbi se navodi da je Koen prekršio odnos advokata i klijenta tako što je "širio neistine" o Trampu koje su "verovatno bile neprijatne ili štetne, i učestvovao u drugim nedoličnim ponašanjima", a takođe je prekršio ugovorne uslove ugovora o poverljivosti koji je potpisao kao uslov za zaposlenje kod Trampa.

U tužbi se navodi da je Koen širio neistine o Trampu "sa zlim namerama i potpuno sebičnim ciljevima".

Tužba detaljno opisuje "bezbroj javnih izjava, uključujući objavljivanje dve knjige, podkast seriju i nebrojena pojavljivanja u mejnstrim medijima", dok ignoriše naredbe "prekini i odustani".

U tužbi se tvrdi da je Koen poslednjih meseci "povećao učestalost i neprijateljstvo nezakonitih radnji" i "izgleda da se ohrabrio i da više puta nastavlja da daje pogrešne i lažne izjave" o Trampu preko različitih platformi.

"Tako kontinuirano i eskalirajuće nedolično ponašanje Koena dostiglo je poslovični krešendo i ostavilo je Trampa bez druge opcije nego da traži pravno obeštećenje kroz ovu akciju", navodi se u tužbi, dodajući da je Tramp "pretrpeo ogromnu štetu reputaciji kao direktan rezultat Koenovih kršenja sporazuma."

Tužba dolazi nedelju dana nakon što se bivši predsednik izjasnio da nije kriv na sudu na Menhetnu po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa u Njujorku, u vezi sa navodnim tajnim isplatama novca Stormi Denijels uoči predsedničkih izbora 2016.

Izvor blizak Trampovom pravnom timu kaže da tužba protiv Majkla Koena "nema nikakve veze sa slučajem tužilaštva Menhetna bez zakona i bez činjenica i da je to potpuno odvojena stvar".

Koen je 2018. priznao krivicu – između ostalih federalnih optužbi – za organizovanje tih "tihih" isplata novca uoči predsedničkih izbora 2016. zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels i bivšoj "Plejboj" manekenki Karen Mekdugal, ali tvrdi da ih je režirao Tramp.

Koen se takođe izjasnio krivim za davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji, davanje lažnih izjava Kongresu i utaju poreza. Osuđen je na tri godine zatvora.

Federalni tužioci u Južnom okrugu Njujorka odustali su od optužbi protiv Trampa u vezi sa navodnim isplatama novca 2019. Federalna izborna komisija je odustala od svog slučaja po tom pitanju 2021. godine.

U međuvremenu, Trampova tužba opisuje Koenovo zaposlenje kao savetnika u Trampovoj organizaciji, počevši od 2006, i prethodne izjave koje je Koen dao o njegovoj ulozi u radu za Donalda Trampa.

"Među ostalim bezbrojnim pozitivnim izjavama koje je dao Koen o Trampu i njegovoj ulozi Trampovog advokata, Koen je opisao svoj posao kao ’veoma nadrealan‘, tvrdeći da se 'divi Donaldu Trampu još od srednje škole'".

„Koen je izjavio da je Tramp bio 'pametan' i 'najveći pregovarač na planeti', i opisao sopstvenu ulogu kao onoga 'ko štiti predsednika i porodicu', i snažno izjavio da bi on 'preuzeo metak za Trampa'", navodi se u tužbi.

Tužba ukazuje na Koenove prethodne izjave da je Tramp "zaslužio" svoju "lojalnost" jer "jedan čovek koji želi da učini toliko dobrog sa toliko klevetnika protiv njega treba podršku", kao i na Koenove komentare koji Trampa naziva "časnim momkom".

U tužbi se takođe navodi da je Koen "nezakonito konvertovao Trampovu poslovnu imovinu kada je lažno predstavio poslovne troškove i naveo da mu se duguje dodatnih 74.000 dolara u odnosu na pravi iznos rashoda".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading