TURSKA ODOBRILA ULAZAK ŠVEDSKE U NATO
EPA/YVES HERMAN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odobrio članstvo Švedske u NATO.

- Turska će proslediti Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini i blisko sarađivati sa Skupštinom kako bi obezbedila ratifikaciju - navodi se u saopštenju NATO-a nakon zajedničkog sastanka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, švedskog premijera Ulfa Kristersona i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Dodaje se da su od poslednjeg samita, NATO, Švedska i Turska blisko sarađivale na rešavanju legitimnih bezbednosnih zabrinutosti Turske.

- Kao deo tog procesa, Švedska je izmenila ustav, promenila zakone, značajno proširila saradnju u borbi protiv terorizma protiv PKK i nastavila izvoz oružja u Tursku, što je sve korake predviđeno Trilateralnim memorandumom dogovorenim 2022. godine - navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Švedska i Turska saglasne da nastave saradnju u okviru Trilateralnog stalnog zajedničkog mehanizma uspostavljenog na Samitu NATO-a u Madridu 2022. godine i u okviru novog bilateralnog sporazuma o bezbednosti.

- Na prvom sastanku ovog Pakta o bezbednosti, Švedska će predstaviti mapu puta kao osnovu svoje stalne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama ka punoj primeni svih elemenata Trilateralnog memoranduma, uključujući član 4. - poručuje se u saopštenju NATO-u i dodaje da Švedska ne pruža podršku organizacijama koje su u Turskoj proglašene za terorističke.

Stoltenberg

Printscreen

 

Dodaje se da su se Švedska i Turska saglasile da je saradnja u borbi protiv terorizma dugoročan napor, koji će se nastaviti i nakon prijema Švedske u NATO.

Generalni sekretar Stoltenberg je takođe potvrdio da NATO kategorički osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama. Istovremeno, NATO će značajno intenzivirati svoj rad u ovoj oblasti, uključujući i imenovanje, prvi put u istoriji NATO-a, specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma.

- Posvećeni smo principu da ne bi trebalo da postoje ograničenja, barijere ili sankcije za trgovinu i ulaganja u odbranu među saveznicima. Radićemo na otklanjanju takvih prepreka - poručuju iz NATO-a.

Dodaje se da su se Ankara i Stokholm dogovorili da ojačaju ekonomsku saradnju, preko Zajedničkog ekonomskog i trgovinskog komiteta Turske i Švedske (JETCO).

- I Turska i Švedska će nastojati da maksimalno iskoriste mogućnosti za povećanje bilateralne trgovine i investicija. Švedska će aktivno podržati napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, uključujući modernizaciju carinske unije EU - Turska i liberalizaciju viznog režima - zaključuje se u saopštenju Alijanse.

BONUS VIDEO

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading