razgovori o formiranju vlade
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Vijesti Online

Budući mandatar Milojko Spajić je, kako nezvanično saznaje "Adria", neformalnim razgovorima opipavao teren i težište igre prebacivao na druge partije koje su tražile razne resore. Nakon što je sam uvdeo šta i koliko ko traži, počeli su zvanični pregovori, ali i pregovori unutar same koalicije Evrope sad. 

Kao prvo Spajić u svojoj koaliciji ima šest mesta koja zauzimaju druge partije i građanske inicijative. Tek nakon dogovora sa njima, moglo se ići dalje, odnosno u razgovore oko formiranja Vlade. Gotovo svi Spajićevi partneri iz koalicije savetovali su ga da pravi široku Vladu, jer Vlada sa podrškom od 41 ili 42 poslanika ne može biti stabilna i pitanje je dana kada bi pala. 

Zbog toga, prema nezvaničnim informacijama, Spajić se okrenuo podgoričkom modelu formiranja vlasti. Ovaj model pokazao se veoma uspešan jer su partije nastupile bez ucena i vrlo lako se dogovorile. Uprkos činjenici da im nije bila neophodna URA i ona je pozvana u vlast. 

Sada je nešto drugačija situacija na ovom planu. Spajić i dalje zamera URI aferu Do Kvon, te traži od njih manjinsku podršku novoj Vladi. Tek nakon godinu i URA bi mogla biti deo Vlade.

Kako saznajemo ni Demokrate nemaju ništa protiv da ZBCG bude deo Vlade, kao ni SNP. Nešto ranije Bošnjačka stranka je saopštila da neće biti kočničari ulaska ZBCG u Vladu. Jedino je sigurno da HGI neće biti deo Vlade ukoliko se u njoj nađe ZBCG, ali konkretan razlog nisu naveli. Albanske partije su zasad neopredeljene, te bi uskoro trebale da se izjasne. 

Ono što je sigurno ranija raspodela resora bi bila korigovana, s obzirom da ZBCG ima 13 mandata, odnosno skoro duplo više od Demokrata. Međutim, u ZBCG su spremni na određene kompromise i ustupke, a sve u cilju formiranja široke Vlade koja bi trajala puni mandat. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading