TOP 5 NAJJAČIH SPECIJALNIH JEDINICA NA SVETU Rusi i Amerikanci visoko rangirani, ali najstarija borbena grupa i dalje nosi krunu (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

U nastavku predstavljamo našu listu pet najboljih specijalnih jedinica na svetu.

#5 – GIGN (Interventna jedinica Nacionalne žandarmerije), Francuska

Najvažnija komponenta francuske Žandarmerije su interventne snage GIGN, koje su isključivo namenjene za borbene i jurišne operacije.

Ove jedinice broje svega100 pripadnika. Tokom velikih specijalnih operacija, kada je potrebno angažovati veći broj specijalnih snaga, mogu biti pridruženi pripadnici drugih jedinica prema naređenju komandanta.

Pripadnici borbenih odseka neprestano unapređuju svoje sposobnosti, što im omogućava da uspešno deluju samostalno ili u saradnji s drugim jedinicama u mnogim kriznim situacijama.

GIGN jurišne jedinice uglavnom su angažovane u protivterorističkim merama na avionima, brodovima, vozovima, prilikom ulaska u prostorije gde se drže taoci, kao i u eliminaciji terorista u nuklearnim postrojenjima i zatvorima.

Komandosi su sposobni da efikasno deluju u bilo kom okruženju – ne samo u gradovima, već i u šumama, pustinjama, planinama, itd.

Interventne snage često su angažovane i za hapšenje naoružanih kriminalaca. Zbog toga grupa pridaje veliku pažnju borilačkim veštinama, preciznom pucanju, padobranstvu, ronjenju i taktici upada u objekte.

Jedan deo GIGN-a specijalizovan je za prikupljanje i analizu obaveštajnih podataka potrebnih za planiranje protivterorističkih ili operacija protiv organizovanog kriminala.

Ovaj segment čine i muškarci i žene, obučeni za padobranstvo, ronjenje, planinarenje i borilačke veštine.

#4 – Navy SEALs (Mornaričke foke), Sjedinjene Američke Države

Navy SEALs specijalne snage američke mornarice, poznate i kao SEAL Team 6, odnosno DEVGRU, najpoznatije su po eliminaciji Osame bin Ladena.

Tokom poslednjih godina, transformisane su u globalni alat za eliminaciju neprijatelja SAD, sa ograničenom kontrolom spolja.

Moderni DEVGRU SEAL ima gotovo neograničene kapacitete, a prioritet jedinice postale su operacije preemptivnih napada, tajne kontra-terorističke misije, kao i sprečavanje pristupa oružju za masovno uništenje od strane terorista. Takođe sprovode i misije spasavanja u ratnim zonama i kriznim situacijama.

SEAL Team 6 je učestvovao u tajnim operacijama u Somaliji, kao i u borbama u Avganistanu, gde su se često vraćali prekriveni krvlju svojih neprijatelja. Njihova omiljena oružja varirala su od karabina do primitivnih tomahavka. U mnogim delovima sveta, sprovodili su špijunske operacije maskirane kao komercijalni brodovi, ili kao civilne kompanije, koje su se infiltrirale u ambasade radi unutrašnje i spoljne obaveštajne službe.

Sve navedene operacije samo su mali deo tajne istorije američke mornaričke jedinice SEAL Team 6 / DEVGRU, jedne od najtajanstvenijih i najmanje istraženih specijalnih jedinica u američkoj vojsci. Ova jedinica, koja je nekada bila rezervisana za retke specijalizovane operacije, postala je globalni alat za eliminaciju neprijatelja SAD.

#3 – Šajetet 13, Izrael

Šajetet 13 je tajna jedinica izraelske mornarice za specijalne operacije. Iako je zvanično deo mornarice, ova jedinica ima širok spektar sposobnosti i može izvršavati zadatke na kopnu i iz vazduha. Njena glavna svrha su izviđanje, sabotaže i specijalne operacije u neprijateljskoj pozadini.

Mornarica ostaje najbolji način za tajni prodor na neprijateljsku teritoriju, a jedinica koristi ovu prednost za infiltraciju i povlačenje. Kao i jedinica MATKAL, Šajetet 13 blisko sarađuje s izraelskom vojskom i stranim obaveštajnim službama, a većina njihovih operacija je strogo poverljiva.

Među najznačajnijim operacijama Šajetet 13 je presretanje brodova s oružjem. Jedan od najpoznatijih slučajeva je presretanje broda Karine A, koji je prevozio oružje iz Irana u Gazu 2002. godine, kada je zaplenjeno više od 50 tona oružja, uključujući mašinske puške, snajpere, minobacače i municiju. Operacije protiv krijumčarenja oružja iz Irana bile su prioritet u narednim godinama.

Pored borbe protiv krijumčarenja, jedinica je aktivno učestvovala u hapšenju i eliminaciji palestinskih terorista, posebno tokom druge Intifade. Iako su operacije često izlazile izvan uobičajenog opsega zadataka ove jedinice, Šajetet 13 je pokazao visoku profesionalnost, ali nije bio pošteđen gubitaka – 6 vojnika poginulo je u operacijama na palestinskim teritorijama.

Jedna od najkontroverznijih operacija jedinice bila je juriš na turski brod Mavi Marmara.

#2 – Spetsnaz, Rusija

Spetsnaz, ruske specijalne snage, obuhvataju jedinice GRU, mornarice i specijalnih službi, uključujući specijalne antiterorističke jedinice. Ove hrabre jedinice obavljaju vojne operacije koje uključuju zauzimanje strateških neprijateljskih ciljeva, izvođenje sabotaža iza neprijateljskih linija i uništavanje terorističkih grupa. Spetsnaz je okosnica ruske vojske jer se najteži zadaci poveravaju upravo ovim vojnicima s "gvozdenim nervima".

Specijalne operativne snage su najelitnije jedinice ruskih oružanih snaga, sa najstrožim uslovima za prijem i najtežom obukom. Ove snage su u potpunosti sastavljene od profesionalnih vojnika, uglavnom regrutovanih iz redova specijalne obaveštajne službe Generalštaba ruske vojske. Ovi komandosi su pod direktnom komandom načelnika Generalštaba i specijalizuju se za sabotaže, izviđačke misije i protivsabotažne operacije.

Kao posebno elitna formacija, Komanda je izuzetno tajna, a detalji o njenim operacijama retko su dostupni javnosti.

#1 – SAS, Ujedinjeno Kraljevstvo

SAS (Special Air Service) britanskih oružanih je najstarija i jedna od najelitnijih specijalnih jedinica na svetu. Pored svoje centralne uloge u britanskim specijalnim snagama, SAS je postao uzor za mnoge druge specijalne jedinice, uključujući američke Zelenih beretki i Delta Force, koji su usvajali taktike i obuke SAS-a tokom svog formiranja.

SAS je prvenstveno namenjen za izvođenje izviđačkih, saboterskih i subverzivnih operacija u neprijateljskoj pozadini. U mirnodopskim uslovima, SAS se bavi borbom protiv terorizma, oslobađanjem talaca, zaštitom visokih zvaničnika i posebno važnih državnih objekata.

Stvoren na temelju legendarne specijalne jedinice koja se proslavila tokom Drugog svetskog rata, danas je SAS opravdano smatran jednom od najelitnijih specijalnih snaga na svetu.

Jedinica je, osim vojnih operacija, specijalizovana i za antiterorističke misije, a njen moto "Ko se usudi, pobedjuje" istaknut je na grbu SAS-a.

SAS je zasnovan na tri odvojena puka, koji se u ratnim vremenima prebacuju pod operativnu komandu britanskih Oružanih snaga. Njihovi glavni zadaci uključuju:

  • Identifikaciju vojnih instalacija iza neprijateljskih linija (štabovi, komandna mesta, komunikacioni centri, aerodromi, skladišta, postrojenja za nuklearne napade itd.) i prenošenje dobijenih podataka zainteresovanim stranama.
  • Izvođenje specijalnih operacija iza neprijateljskih linija sa ciljem uništavanja ili onesposobljavanja identifikovanih objekata, hvatanje ili eliminacija istaknutih vojnih i političkih figura neprijatelja, kao i zaplena dokumenata, uzoraka opreme i oružja.
  • Navođenje avijacije na identifikovane ciljeve i izviđanje rezultata tih napada.
  • Organizovanje i obučavanje pobunjeničkih jedinica na neprijateljskoj teritoriji.

Dakle, kada se sve sabere – tradicija, obuka, prilagodljivost, tajnost i neustrašivost – jasno je zašto SAS nosi titulu najbolje specijalne jedinice na svetu.

Njihova sposobnost da uspešno izvrše i najkomplikovanije misije, čak i u najopasnijim situacijama, daje im status legende u svetu vojske. SAS je sinonim za profesionalizam, hrabrost i nepokolebljivu posvećenost.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading